In ciuda faptului ca si-a insusit raportul distrugator al inspectorilor asupra activitatii DNA, Sectia de procurori a CSM a decis, ieri, cu majoritate de voturi avizarea negativa a cererii ministrului justitiei de revocare a lui Doru Tulus din funct
In ciuda faptului ca si-a insusit raportul distrugator al inspectorilor asupra activitatii DNA, Sectia de procurori a CSM a decis, ieri, cu majoritate de voturi avizarea negativa a cererii ministrului justitiei de revocare a lui Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a din cadrul DNA. Cei sase membri ai Sectiei pentru procurori au luat aceasta decizie in doar noua minute de deliberari, cat dureaza fumatul unei tigari. Tudor Chiuariu a spus ca ii va cere lui Traian Basescu revocarea lui Doru Tulus, „cu tot avizul negativ al Sectiei pentru procurori“.

Inainte de a fi supusa dezbaterii solicitarea ministrului justitiei de revocare a lui Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a din cadrul DNA, plenul CSM a respins cu noua voturi „pentru“ si patru „impotriva“ cererea de aparare a reputatiei si independentei inaintata de Daniel Morar in luna mai. Solicitarea sefului DNA viza problema convorbirilor telefonice purtate intre el si ministrul justitiei.

Raport insusit de ochii lumii
Sectia pentru procurori a CSM a intrat in discutii pe tema cererii de revocare a lui Doru T ulus. In deschidere, ministrul Tudor Chiuariu a invocat rezultatele controlului, dar, in mod surprinzator, procurorul general Laura Codruta Kovesi a insistat de mai multe ori pe intrebarea „doriti sa suplimentati cererea formulata in luna mai sau nu?“.

In conditiile in care Raportul „DNA“ fusese dezbatut si insusit de Sectia pentru procurori, vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, a explicat ca cererea de revocare formulata de ministrul justitiei si concluziile raportului sunt doua chestiuni distincte.
Tudor Chiuariu a facut trimitere la obiectiunile Sectiei pentru procurori dupa insusirea raportului si a subliniat: „Nu avem ce chestiuni prealabile sa mai discutam“.

Concluzia discutiilor asupra modului in care urma sa se sustina cererea lui Chiuariu a fost ca „ministrul justitiei, fata de cererea formulata, are dreptul sa si-o sustina in orice modalitate si cu orice document“.

Argument: concluziile inspectorilor CSM
Avand in vedere aceasta „dezlegare“, data de membrii CSM, fata de fondul problemei, ministrul Tudor Chiuariu a inceput atacul facand referire la majoritatea concluziilor raportului DNA, punctand inca o data, printre altele, urmatoarele aspecte foarte grave: n plangeri inregistrate ca simple petitii, clasate in loc sa se dea inceperea urmaririi penale, care au adus partilor vatamate prejudicii, prin imposibilitatea plangerii impotriva solutiei; n deschiderea cu orice pret a unor dosare penale si blocarea unor anchete prin trimiterea la Sectia de investigatii; n nedistribuirea aleatorie, „dupa bunul plac al sefului sectiei“; n delegarea catre ofiterul de politie judiciara a unor acte procedurale.

Referindu-se la activitatea procurorilor, Tudor Chiuariu a explicat ca Raportul „DNA“ a evidentiat deficiente pe dosarele in care s-au dat neinceperi, temeiuri juridice gresite, acte procedurale neconforme, masurilor procesuale adoptate si a conchis ca acestea „incalca flagrant drepturile de procedura impotriva unei persoane“.

'Drepturile omului sunt mofturi la DNA>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.