Procurorii au finalizat cercetarile in dosarul privind-o pe Irina Mihaela Popovici, fost vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, anchetata de DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, fapte aflate in concurs real. Aceasta a fost, ieri, trimisa in judecata intr-o cauza disjunsa din dosarul Rompetrol inaintat instantei de judecata la data de 7 septembrie 2006, prin care au fost trimisi in judecata 12 persoane, in legatura cu tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor actiuni emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanta (RRC). Dosarul a fost inaintat la Tribunalul Bucuresti spre competenta solutionare.

Potrivit rechizitoriului, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a efectuat in cursul anului 2004 mai multe verificari in legatura cu operatiunile bursiere cu actiuni RRC efectuate in perioada 07-15 aprilie 2004, verificari concretizate intr-o serie de „Note“ ce au fost prezentate Plenului Comisiei.

In cadrul acestor „Note“
s-au retinut mai multe fapte de natura contraventionala si au rezultat indicii temeinice de savarsire a unor infractiuni cu privire la piata de capital sau de natura economica, fiind facute propuneri de sesizare a organelor abilitate, inclusiv a celor de urmarire penala. De asemenea, Comisia Nationala de Valori Mobiliare a fost sesizata in mai multe randuri de catre reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti in legatura cu operatiunile cu caracter manipulator si fraudulos cu actiuni RRC, desfasurate in perioada 07-20.04.2004 de catre grupul de interese asociat Rompetrol, fiind semnalate si retinandu-se incalcari grave ale legislatiei aplicabile pietei de capital, inclusiv savarsirea unor infractiuni specifice acestei legislatii, de manipulare a pietei de capital, facandu-se in acest sens propunerea de transmitere a intregului material catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La sfarsitul lunii aprilie 2004, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a transmis membrilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), din care facea parte in calitate de membru si Irina Mihaela Popovici, o serie de constatari cu privire la operatiunile cu actiuni Rompetrol Rafinare Constanta, operatiuni considerate ca o incalcare grava a prevederilor regulamentelor bursiere, a procedurilor BVB si a ordonantei 28/2002.