In prima jumatate a lunii noiembrie, la Bucuresti, cu o scurta escala la Sibiu, veti putea vedea spectacole ale celor mai importanti regizori romani, in cadrul Festivalului National de Teatru (FNT).

„A 17-a editie a Festivalului National de Teatru este gindita ca o reverenta fata de regizor, fata de acest creator care nu este doar liantul unei trupe, interpretul unui text, calauza actorilor spre dimensiunea performantei si aceea a libertatii interioare, ci un lider spiritual, un formator de opinii, un element esential de coagulare a unor energii, emotii, idei. Si, la fel ca editiile anterioare, ea este dedicata unui mare nume al regiei romanesti: lui Aureliu Manea, vitalitatii, radicalitatii si fortei sale creatoare.

Personalitatile invitate la aceasta editie au ceva din spiritul si «nebunia» acestui artist teribil", a declarat directorul festivalului, criticul Marina Constantinescu.

Silviu Purcarete deschide in mod festiv gala marilor regizori cu fastuosul sau spectacol „Faust", de la Teatrul National „Radu Stanca" din Sibiu. Pentru ca este o montare-mamut, imposibil de deplasat in turnee, „Faust" se va juca pe 2 noiembrie, acasa, adica la uzina Simerom din Sibiu. Radu Afrim, cel ce a primit in anii 2006 si 2007 Premiul UNITER pentru Cel mai bun regizor, va avea doua spectacole in festival. „Inimi cicatrizate", montat la Teatrul de Stat din Constanta, e un spectacol coplesitor, o dramatizare a jurnalului lui Max Blecher, care povesteste clipele cutremuratoare petrecute de el la Berck sur Mer, intr-un sanatoriu in care erau tratati bolnavii de tuberculoza osoasa.

Afrim va mai prezenta si cea mai recenta montare a sa, „Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele", pe un text de Petr Zelenka, montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Andrei Serban aduce la Bucuresti „Pescarusul" lui Cehov. Dupa indelungi cautari, o montare in America si una in Japonia, prestigiosul regizor considera ca „Pescarusul" pe care l-a creat la Teatrul din Sibiu este cel mai bun din cariera sa. In festival se vor juca si doua montari clujene ce poarta semnatura lui Tompa Gabor: „Vinerea lunga", montat la Teatrul Maghiar, si „Regele Lear", de la Teatrul National.

Alexandru Dabija are selectate in festival nu mai putin de sase spectacole, „Capra sau cine e Sylvia?" si „Creatorul de teatru" ale Teatrului Act, „Ionescu-cinci piese scurte" si „Block Bach", montate la Teatrul Odeon, „Nasul", la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu, si premiera gazduita de festival „OO!", pusa in scena la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

Victor Ioan Frunza vine cu „Visul unei nopti de vara" al Teatrului „Maria Filotti" din Braila, in timp ce Mihai Maniutiu se intoarce catre textele Vechiului Testament in „Trilogia evreiasca" si „Cintarea cintarilor."

Noua generatie de regizori vine si ea la intilnirea cu publicul bucurestean, care va putea vedea spectacole semnate de tinerii Gianina Carbunariu, Radu Alexandru Nica, Felix Alexa, Claudiu Goga, Radu Apostol si Vlad Massaci.