Bush l-a omagiat pe liderul tibetan in fata Congresului: „Un om bun, dedicat pacii si reconcilierii".

China a adincit nivelul controversei cu SUA declansate de acordarea Medaliei de Aur a Congresului liderului spiritual tibetan, Dalai Lama. Beijingul l-a convocat pe ambasadorul american pentru a prezenta un protest oficial fata de onoarea acordata celui considerat de China un lider separatist, anuntind ca „SUA au subminat in mod grav" relatia bilaterala.

Presedintele SUA, George W. Bush, a aparut pentru prima data in public alaturi de Dalai Lama, miercuri, in cadrul ceremoniei din Congres. Bush l-a decorat pe liderul tibetan, acesta fiind imbracat in galben si inconjurat de preoti budisti. „Americanii nu pot sa vada reprimarea libertatii religioase si sa ramina indiferenti. De aceea voi continua sa le cer liderilor chinezi sa-l primeasca pe Dalai Lama in China. Ei isi vor da seama ca este un om bun, dedicat pacii si reconcilierii", a declarat Bush in fata politicienilor americani, dar si a actorului budist Richard Gere si a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, prezenti la ceremonie.

„Permiteti-mi sa profit de aceasta ocazie pentru a reitera intr-o maniera ferma ca nu militez pentru independenta. Doresc o autonomie semnificativa pentru tibetani in cadrul Republicii Populare Chineze", a spus Dalai Lama, care a fugit din Tibet dupa represiunile violente ce au urmat unor revolte impotriva autoritatii chineze in 1959. Dalai Lama a chemat Beijingul la „reconciliere".