Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca mai multe dispozitii din Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sunt neconstitutionale. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu declara ca numai Curtea Consti
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca mai multe dispozitii din Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sunt neconstitutionale. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu declara ca numai Curtea Constitutionala se poate exprima asupra neconstitutionalitatii legilor, aratand ca Legea ANI a fost contestata de o asociatie. Chiuariu a precizat ca trebuie sa existe o Lege a ANI in conformitate cu prevederile constitutionale. CSM a constatat faptul ca mai multe dispozitii din Legea privind organizarea si functionarea ANI sunt neconstitutionale, Consiliul fiind sesizat de Uniunea Judecatorilor din Romania. Ministrul Justitiei a afirmat, citat de Mediafax, ca respectiva asociatie a magistratilor s-a adresat initiat Avocatului Poporului, care, luand in considerare prevederile legii, a sustinut ca nu sunt elemente de neconstitutionalitate.
Includerea magistratilor in categoria persoanelor care exercita functii publice de autoritate din administratia centrala si locala ale caror acte sunt de natura administrativa produce o confuzie grava intre puterea judecatoreasca si puterea executiva, precum si intre natura actelor care emana de la organele puterii judecatoresti si actele administrative, inclusiv cele de jurisdictie administrativa, care sunt rezultatul exercitarii unei functii de autoritate administrativa, explica CSM. De asemenea, potrivit Mediafax, prin Legea nr. 144/2007, a unei autoritati din afara puterii judecatoresti, care sa verifice si sa constate existenta unor incompatibilitati ale magistratilor in cauzele deduse judecatii, se incalca prevederile constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat, precum si cele privitoare la misiunea instantelor judecatoresti de realizare a justitiei. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.