De vreme ce toate autoritatile competente - CRP, CNA etc. - au decis ca pelicula "Sa radem de Ioan si de Decebal-Traian" slujeste interesului public si nu dauneaza nici macar sanatatii, si cu atat mai putin anchetelor DNA, o avalansa de productii sim
De vreme ce toate autoritatile competente - CRP, CNA etc. - au decis ca pelicula "Sa radem de Ioan si de Decebal-Traian" slujeste interesului public si nu dauneaza nici macar sanatatii, si cu atat mai putin anchetelor DNA, o avalansa de productii similare, cu alti eroi, dar cu aceeasi morala, va prinde curand viata pe micile ecrane ale Patriei.
Din pacate, am ratat multe Emmy-uri pana acum. N-avem nici un "Megapower", "Flota" ne lipseste si in natura, dar si in serial; "Jimbolia" si "Embargo 1995" n-au rulat decat in Occident, iar la "Filiera Costea" abia acum a inceput turnajul (turnatoria era ceva mai veche). Intre 2000 si 2004, am pierdut nenumarate ocazii de a vedea excelente filme de capa si spada cu baronii si baronetii PSD - de la "Aventurile lui Mischie, eroul de pe Jii" la "Mazare, fiul marii"(imi amintesc doar de un documentar mai recent cu o incaierare intr-un bar de noapte, mai ceva ca-n "sapte pacate"); am ratat "La granita cu China: aventurile parchetului din Zambaccian", am pierdut pentru totdeauna prilejul de a vedea "Economatele", cu dl Vanghele in rolul principal, ori "Vanatoare fatala", cu dl Sarbu si cine-o fi tras in el. Iar "Plagiatorul", cu dl ministru Beuran, a rulat, dar degeaba.
Acum insa, daca diferite case de film concurente se vor mobiliza cum se cuvine, vom putea organiza chiar un festival international: aflu ca si in Polonia au inceput pregatirile. Oricum, Romania ar putea prezenta o groaza de filme, unul mai pasionant decat altul. Ce-ati zice, de pilda, sa vedem un remake dupa "Asfalt Tango", cu dl Berceanu in rolul principal? Dar de un documentar despre "Misterioasa bordura" care, ca steaua lui Eminescu, "era pe cand nu o vedeam, azi o vedem si nu e", cu d-nii Videanu si Negoita in chip de talking-heads? Dar thrillerul "Falca" nu v-ar tenta? Poate mai e timp, si daca nu, s-or mai gasi subiecte - si primarii - fierbinti. Daca aveti putintica rabdare, poate veti putea viziona chiar RAFO 1 si RAFO 2, cu d-nii Iacubov, Talpes si Stolojan, ori "Corsarul din Mihaileanu" - nu spui cu cine, persoana insemnata.
Am vazut oricum, in emisiunea "Animat-Planet" un film de animatie mai degraba bizar. Dupa niste giumbuslucuri cu dl Geoana, a aparut interiorul unei limuzine de mare lux, unde conversau dnii Tariceanu si Hrebenciuc. Intre ei, o damigeana pe care scria, citet, Palinca. Am devenit brusc atenta. Conversatia relua obsesiva tema SF a conjuratiei PNL- PSD, ceea ce, in contextul unei scenete despre esecul motiunii nu avea nici o logica - ca orice obsesie de altfel. Cand, ce sa vezi? Hrebenciucul din hartie creponata il imbie pe bidimensionalul premier cu damigeana de palinca si cu un purcoi de ceva care semana a carnati, la care dl. Tariceanu, scarbit, i-o reteaza scurt si coboara furios din masina.
O fantazare poetica, o ironie - sau cronica unei morti anuntate? Poate ca, asemeni regizorului care a mesterit scenariul de la care au pornit reflectiile mele, realizatorii glumetului film de animatie de la postul dlui Voiculescu stiu, de fapt, mult mai multe decat noi. Sa fi incercat - cineva, cumva - sa provoace un scheci cu primul-ministru si caltabosi, dar a esuat, si, ca sa nu piarda recuzita si actorii, s-a resemnat sa-l vare in ciorba, ca sa zic asa, pe dl Remes?
Fantezia regizorilor de la casa de filme 2 1/4 e mai degraba limitata. Daca au avut odata succes cu un scenariu, exista toate sansele sa-l repete pana la epuizare. Feriti-va de caltabosi, de fatidica cifra 15.000 - si de agentii provocatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.