Cu patru zile inaintea alegerilor, Biroul Anticoruptie polonez face publice imagini cu o deputata a opozitiei luind mita.

Presedintele si premierul polonez sint acuzati ca folosesc institutiile statului pentru a-si anihila adversarii politici, cu citeva zile inainte de alegerile legislative anticipate de duminica. Acuzele vin dupa ce, marti, la o ora de maxima audienta, Biroul Central Anticoruptie a dat publicitatii imagini cu o fosta deputata a opozitiei liberale luind mita de la un ofiter de informatii sub acoperire.

Beata Sawicka, deputata a Platformei Liberale (PO), a fost mituita de un presupus om de faceri strain, care dorea sa se implice in privatizarea spitalelor poloneze, dupa alegerile de duminica. Valoarea spitalelor este aproximata la 27 de miliarde de euro. Sawicka fusese retinuta la inceputul lunii sub acuzatia de coruptie, dupa care a demisionat din partid. Ea a declarat ca a fost vizata de o operatiune care a durat un an, in timpul careia agentul sub acoperire „s-a prefacut ca are sentimente" pentru ea si i-a oferit apoi mita si un buchet de flori. Vorbind la televiziune, Sawicka i-a cerut sefului Biroului Central Anticoruptie „sa nu o linseze in public."

„Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze este folosirea luptei anticoruptie, a serviciilor speciale si a conducerii Biroului Anticoruptie direct intr-o campanie electorala", a protestat presedintele PO, Donald Tusk. „Materialele publicate vizau afectarea imaginii partidului de opozitie, care conduce in sondaje, si nu binele investigatiei", titreaza si cotidianul de dreapta „Dzienik".

Lupta anticoruptie este laitmotivul electoral al Partidului Dreptate si Justitie, condus de premierul Jaroslaw Kaczynski. Spoturile electorale ale partidului arata cum un magnat polonez fumind un trabuc ii intinde unui alt afacerist corupt o servieta cu bani in schimbul unui contract guvernamental.

Opozitia liberala, care doreste accelerarea privatizarilor si refacerea relatiilor cu UE, este creditata in sondaje cu 43%, cu noua procente inaintea conservatorilor lui Jaroslaw Kaczynski. Potrivit analistilor, liberalii ar trebui sa-si asigure insa o majoritate parlamentara de doua treimi, astfel incit sa poata anula vetoul presedintelui Lech Kaczynski, care ar putea bloca actul de guvernare.