Cetateni, jurnalisti si comentatori nu incetam sa judecam, sa criticam si sa denuntam abuzurile sau prostiile celor care ne conduc.

Si foarte bine facem, chiar daca, adesea, avem senzatia ca moara critica macina in gol. Din pacate, atenti la aberatiile de la „nivel inalt", nu le mai observam pe cele din jurul nostru, unele din medii in care ni se pare imposibil sa se intimple asa ceva, cum ar fi cel academic. Dar se intimpla! De citiva ani, conducerea Universitatii de Vest din Timisora (UTV) face orice-i trece prin cap, fara respect pentru lege si fara rusine - transforma generali patati de singe in profesori, avanseaza plagiatori si vinzatori de teze si disertatii, confirma doctorate obtinute „pe puncte" etc. Impotriva acestei atitudini incompatibile cu etica academica, de vreun an, au inceput sa lupte citiva universitari constituiti in Grupul pentru Reforma Universitatii (GRU). Acestia au redactat proteste, au denuntat plagiatele in presa, au semnalat opiniei publice zecile de abuzuri ale conducerii UTV. Au avut de patimit pentru asta - au fost amenintati, intirziati la avansari, li s-au intentat procese de calomnie sau au deschis procese impotriva abuzurilor, pe care, cum e cazul profesorului Daniel Vighi, le-au cistigat.

Acum insa abuzul a ajuns la paroxism, atentind in mod incredibil la libertatile academice. Biroul Senat a redactat un Raport prin care propune Senatului desfacerea contractului de munca al profesorului Vasile Docea, seful liniei germane de la stiinte politice, membru al GRU. Trecind peste faptul ca Biroul Senat nu se poate autodeclara „comisie de ancheta" si peste neinvitarea invinuitului pentru a se apara, grave incalcari procedurale, Raportul il acuza, in multele sale pagini, de un singur lucru, anume delictul de opinie! Incredibil, in 2007, intr-o universitate din UE! Ultimul eveniment similar pe care mi-l amintesc este licentierea dlui Luca Pitu, de catre „colegii de catedra", in iunie 1989! Dar macar aceia erau motivati de presiunile partidului si ale Securitatii!

Cind acest articol pleaca spre tipar, se intruneste Senatul UTV pentru a discuta propunerea ilegala a Biroului. Pentru onoarea problematica a UTV, sper ca senatorii vor respinge aceasta aberatie. Mai ales ca, in orice instanta normala, profesorul Docea nu are cum sa nu cistige. Ca sa nu mai spun ca personalul de la Consulatul German si Centrul Cultural German este siderat de cele ce se petrec acum la UTV!

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi