Pentru al treilea an consecutiv, cinematografia romaneasca este prezenta la cel mai important festival de film din capitala Austriei cu o productie de succes, premiata la Cannes. Prezent la Viena va fi si regizorul Cristian Mungiu, care se numara printre oaspetii de onoare ai celei de-a 45-a editii a Viennalei.
Organizatorii festivalului au specificat dealtfel ca filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este asteptat cu mult interes de publicul cinefil din capitala Austriei, transmite Compress. Deja cu mai bine de 2 saptamani inainte de data la care sunt programate cele doua proiectii ale filmului (25 si 26 octombrie) nu se mai gaseau bilete de vanzare.
Editia actuala a festivalului reuneste pe parcursul a 13 zile (19-31 octombrie) 300 de filme din intreaga lume. Mai putin obisnuit pentru Viennale este faptul ca festivalul nu va fi deschis de o productie cinematografica de ultima ora, ci dimpotriva de un film clasic din 1971 - "Klute" in regia lui Alan J. Pakula, cu Jane Fonda in rolul principal, rol pentru care a obtinut si un premiu Oscar. Celebra actrita hollywoodiana va fi dealtfel prezenta la deschiderea Viennalei, care ii va aduce in acest an un omagiu, dedicandu-i o sectiune speciala, intitulata "A Tribute to Jane Fonda". Asa cum si-a obisnuit spectatorii de 45 de ani incoace festivalul de la Viena va reuni si in cadrul editiei actuale nume celebre ale filmului european si american cu tineri creatori aflati in plina ascensiune. Pe langa Cristian Mungiu, cinematografia europeana va fi reprezentata de Claude Chabrol, Jacques Rivette, Rudolf Thome, Robert Thalheims, Anton Corbijn etc. Nu vor lipsi nici numele mari ale filmului american: prezentate vor fi la Viennale productii precum "Paranoid Park" al lui Gus Van Sant, "No Country for Old Men" al fratilor Coen, "The Walker" al lui Paul Schrader sau "Diary of the Dead" al lui George Romero. George Clooney va putea fi urmarit in "Michael Clayton", iar Julianne Moore in "Savage Grace". Prezent va fi si filmul despre viata lui Bob Dylan "Iím Not There". Oferta cinematografica incearca astfel sa satisfaca toate gusturile. (L.I.)