Presedintele Parlamentului European (PE) Hans-Gert Pöttering a declarat ieri, in plenul Parlamentului, ca Romania mai are pasi importanti de facut in lupta impotriva coruptiei, insa a apreciat ca economia romaneasca "merge bine" ca urmare a aplicarii reformelor in domeniu.
"In ultimii ani a fost depusa o munca importanta. Romanii au depus eforturi considerabile pentru a corespunde criteriilor de aderare. Puteti fi mandri de ceea ce a fost atins in Romania de la intoarcerea democratiei. Multe reforme au fost aplicate de diversele guverne, iar procesul de modernizare care a rezultat a fost de mare avantaj", a afirmat presedintele Parlamentului European. El a adaugat ca se observa ca ecomonia romaneasca "merge bine", cresterea economica facandu-i "invidiosi" pe unii membri ai UE. "Cresterea economica, reducerea somajului si nivelul investitiilor externe directe sunt considerabile. Progresele si succesele dumneavoastra le recunosc in numele Parlamentului European. Drumul dumneavoastra insa nu s-a incheiat. Tocmai acum, dupa aderare, Romania nu trebuie sa se culce pe lauri dupa eforturile depuse", a adaugat Pöttering. In acelasi timp, el a atras atentia asupra faptului ca mai trebuie facuti pasi importanti in lupta impotriva coruptiei. "Romania a aratat bunavointa pentru a-si indeplini angajamentele. Mai trebuie facuti pasi importanti in justitie pentru a consolida statul de drept. Si in lupta impotriva coruptiei mai sunt pasi importanti de facut", a mai precizat presedintele PE. De altfel, Pöttering a sustinut ca, din intalnirile pe care le-a avut, in ultimele zile, cu inalti oficiali romani, si-a format impresia ca liderii politici sunt foarte hotarati sa lupte impotriva coruptiei la toate nivelurile.
Apel catre romani
Presedintele PE a lansat un apel la cetatenii Romaniei sa mearga al vot pe 25 noiembrie, subliniind ca statutul de membru UE este o sansa de dezvoltare pentru Romania. "Este o bucurie si o onoare sa fiu, in calitate de presedinte al Parlamentului European, la o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor. Tara dumneavoastra a aderat cu succes la Uniunea Europeana si si-a reluat locul de drept in familia europeana", a spus Pöttering, in deschiderea alocutiunii sale din plenul Parlamentului. El si-a exprimat "bucuria", in numele cetatenilor Uniunii, fata de aderarea Romaniei la UE.
"Aflandu-se la punctul de intersectie intre Europa de Vest si de Est, Romania a fost si este o parte inseparabila a Europei. Ne leaga o istorie si un spirit comun. Romania aduce o mostenire culturala si spirituala bogata in Uniunea Europeana. Statutul de membru UE este o sansa pentru Romania, pentru a se dezvolta. Este si o sansa pentru UE pentru a raspunde provocarilor viitorului", a adaugat presedintele PE.
Siguranta mediului
Pöttering a explicat ca Uniunea Europeana este preocupata de siguranta mediului inconjurator si a felicitat Romania ca a reusit sa se numere printre cele patru state membre care au reusit sa reduca emisiile de dioxid de carbon. "Romania trebuie sa mai faca eforturi foarte mari, lucru valabil pentru intreaga Uniune Europeana. Multe obiective sunt importante pentru toti si pot fi atinse doar impreuna", a declarat Pöttering, referindu-se la singuranta mediului inconjurator. El a precizat ca o preocupare a Uniunii Europene este lupta impotriva modificarilor climatice. "Economiile noastre consuma foarte multa energie. Romania isi face griji pentru dependenta de state terte. In acest sens, este important sa ne sprijinim reciproc. UE lupta impotriva modificarilor climatice", a adaugat presedintele PE. De asemenea, el a apreciat ca energiile alternative trebuie stimulate, fiind necesara "dezlipirea" de cele traditionale. "Delta Dunarii, facand parte din mostenirea globala, precum si Marea Neaga au fost amenintate de evenimente naturale. Nu avem voie sa le lasam amenintate. Trebuie sa facem ceva. Felicit Romania ca a fost una dintre cele patru tari ale UE care au reusit sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon", a mai spus presedintele PE. (R.G.)