"Cea mai mare problema cu care se confrunta piata in acest moment este lipsa fortei de munca, de la muncitori calificati pana la functii de conducere. Piata fortei de munca necesita o atentie sporita", a explicat Ciomag, citat de Rompres. Aceasta con
"Cea mai mare problema cu care se confrunta piata in acest moment este lipsa fortei de munca, de la muncitori calificati pana la functii de conducere. Piata fortei de munca necesita o atentie sporita", a explicat Ciomag, citat de Rompres. Aceasta considera ca atragerea de investitii in sectorul serviciilor este mai importanta pentru economie decat atragerea unor proiecte mamut, in alte sectoare care nu ar putea fi la fel de productive.
Romania se afla pe pozitia a saptea, intr-un clasament referitor la calitatea capitalului uman, efectuat de institutul de cercetari Consiliul Lisabona in randul a zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007, la care se adauga aspirantele Croatia si Turcia. Pentru realizarea clasamentului, Consiliul Lisabona a calculat un indice care ia in considerare capacitatea unui stat de a dezvolta si sustine capitalul uman, in functie de patru factori, respectiv calitatea factorului uman, utilizarea capitalului uman, productivitatea capitalului uman si perspectivele demografice. In privinta calitatii invatamantului, domeniu considerat esential pentru dezvoltarea factorului uman, Romania se plaseaza in grupul de state care au realizat progrese putine, alaturi de Letonia si Lituania, precum si Bulgaria, Slovacia si Turcia. Potrivit raportului, invatamantul din Romania pastreaza caracteristici ale perioadei comuniste si nu a educat o noua generatie, competitiva pe pietele muncii din Uniunea Europeana. Romania este mai bine plasata in privinta utilizarii capitalului uman, respectiv pe pozitia a sasea, precum si in cazul productivitatii capitalului uman, ocupand locul al treilea. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.