In urma recunoasterii oficiale de catre Romania a existentei "limbii moldovenesti" ZIUA a transmis ministrului Afacerilor Externe un set de intrebari care au ramas fara raspuns si pe care le publicam in randurile ce urmeaza:
1. Din ce data cunostea Ministerul Afacerilor Externe faptul ca in Acordul de readmisie dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova semnat la 10 octombrie 2007 este prezenta sintagma "limba moldoveneasca"?
2. Ce masuri a intreprins Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei fata de aceasta situatie?
3. In calitate de istoric si cunoscator al problemelor Republicii Moldova, cum apreciati oficializarea "limbii moldovenesti" intr-un document oficial al Uniunii Europene?
4. Ce intentioneaza sa faca Ministerul Afacerilor Externe pentru protejarea identitatii limbii romane?
5. Ce masuri intentionati sa luati fata de diplomatii romani responsabili pentru ajungerea in aceasta situatie?
6. Care sunt motivele pentru care Ministerul Afacerilor Externe a evitat sa ia atitudine fata de mentionarea intr-un document oficial al Uniunii Europene a "limbii moldovenesti?
7. Fostul ministru al Afacerilor Externe Mihai Razvan Ungureanu a fost obligat sa demisioneze dupa ce a abandonat doi cetateni romani in Irak. Dumneavoastra intentionati sa demisionati in urma abandonarii a 3,5 milioane de romani la est de Prut? (D.E.)