Sa faci un clasament al ziaristilor, care se afla, oricum, zilnic in competitie, prin rating si tiraj, mi se pare stupizenia maxima a concursurilor. Nici macar maratonul melcilor nu poate sparge in asa hal barierele ridicolului, asa cum se intampla l
Sa faci un clasament al ziaristilor, care se afla, oricum, zilnic in competitie, prin rating si tiraj, mi se pare stupizenia maxima a concursurilor. Nici macar maratonul melcilor nu poate sparge in asa hal barierele ridicolului, asa cum se intampla la dezbaterile de la "Zece ziaristi pentru Romania". Aerele deontologilor, prefacatoriile demagogice sau pseudointelectualismul snob n-au facut altceva decat sa explice publicului de ce emisiunile lui Mircea Badea si Dan Diaconescu ocupa primele locuri in singurele clasamente reale, cele ale audientei. Autenticitatea, naturalul, complicitatea cu telespectatorul, farmecul natural, preocuparea pentru a aduce din realitate subiectele de interes public, lipsa de crispare in fata autoritatilor - toate acestea nu sunt decat cateva dintre explicatiile pe care ti le poate da orice om care este intrebat de ce te uiti la cei doi celebri realizatori. A considera ca milioanele de oameni care asigura rating-ul lui Badea sau Diaconescu sunt prosti mi se pare forma suprema de dispret la adresa cetateanului liber. Cu atat mai mult, cu cat procurorii celor doi par a vorbi in cor tocmai de interesul legitim al acelorasi cetateni.
Am zambit cu intelegere cand, dupa ce a publicat o carte cu portrete de dragoste, Mihaela Radulescu s-a considerat scriitoare, ca si atunci cand am auzit-o pe Andreea Marin spunand ca "noi, ziaristii bla, bla, bla", dar m-am infuriat cand am vazut-o pe Adriana Saftoiu stramband din nas la prezenta lui Dan Diaconescu. Adica n-a lesinat femeia cand l-a auzit pe Basescu facand-o pe ziarista de la Antena 1 "tiganca imputita", dar face apoplexie la cautarea Elodiei? Pe cine mintim cu prefacatoriile astea de guvernanta invitata de stapani la cina? A uitat Adriana Saftoiu ca, inainte de a deveni presedinte, chiar sub indrumarea sa, dl. Basescu intra cand vroia peste invitatii lui Diaconescu pentru a se apara de acuzatiile din dosarul Flota?
Si, daca tot face cariera deontologia, l-as intreba pe Doru Buscu, de la "Academia Catavencu", care a participat activ la dezbaterea cu pricina, cum i-a ingaduit lui Biju (pardon, Ioan T. Morar) sa scrie despre mine ca am fost un fesenist convins, ca acum am descoperit-o pe Doina Cornea si ca am facut de doua ori (!) puscarie pentru furt? Mi-e greu sa cred ca echipa de la "Catavencu" a uitat ca revista "Cartel", patronata de mine si de Tiberiu Patru, a aparut non-stop, timp de doi ani, cu Ion Iliescu in zeghe! Sau ca pe frontispiciul sau era citatul din Doina Cornea: "Nu ne mai putem permite luxul sa fim lasi!", care era extras din interviul pe care distinsa doamna mi l-a acordat imediat dupa mineriada din 1990. Chiar in "Catavencu", dumneavostra scriati in '92: "CARTEL este singura revista cu senile care a mai ramas in Romania". Unde am fost eu fesenist? La "Europa libera"? La "Evenimentul zilei"? La "Expres"? La Ziua? In privinta puscariei (multumesc, la fel!), ea e doar in mintea lui Biju, ai carui neuroni au ramas, se pare, sa faca plaja prin Noua Caledonie pe banii TVR, caci, in toata viata mea, nu am fost niciodata macar intrebat de cineva in legatura cu vreun furt! Asta e noua deontologie?
De-aia se uita lumea la Badea si Diaconescu: acolo nu se minte in halul asta. Iar ca sa fii Cristoiu, Nistorescu sau Rosca Stanescu nu e de ajuns sa te dai cu gel si sa pui mana la tampla! Trebuie sa cauti samponul cu inteligenta si balsamul cu bun simt.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.