Nimic nu poate rivaliza cu frumusetea unui desen. El este pentru artist stare de gratie, tensiune si relaxare, libertate si descatusare, reper si motivatie, tipat si bucurie. Pornind de la crochiul auster si ajungand la turbioanele de linii si iuresu
Nimic nu poate rivaliza cu frumusetea unui desen. El este pentru artist stare de gratie, tensiune si relaxare, libertate si descatusare, reper si motivatie, tipat si bucurie. Pornind de la crochiul auster si ajungand la turbioanele de linii si iuresul cromatic, desenul reprezinta o lectie de maiestrie si de atasament al oricarui artist fata de lumea vizibila.
Aflat intr-o nemeritata recluziune expozitionala in ultimele decenii, desenul a fost parca inchis ermetic, ferit de ochii privitorilor din nu stiu ce ratiuni greu de descifrat. Asa se face ca, scos acum din conurile de umbra ale unor colectii, el triumfa si uimeste, aidoma unor raritati descoperite dupa lungi asteptari si cautari.
La Galeria "Eleusis", intr-o desfasurare de "forte artistice", au fost expuse lucrari de: Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Jean. Al. Steriadi, Theodor Pallady, Camil Ressu, Stefan Dimitrescu, Sabin Popp, Stefan Constantinescu, Gheorghe Petrascu, Henri H. Catargi, Dumitru Ghiata, Lucia Dem. Balacescu, Max Arnold, Iosif Iser, Aurel Jiquidi, Aurel Cojan, Jean Cheller, Samuel Mutzner, Rudolf Schweitzer, Ipolit Strambu si Tia Peltz. Peisaje, portrete, compozitii, realizate pe hartii pe care timpul le-a conservat constiincios, adaugandu-le deseori emotionante tonuri galbui, dau impresia unui adevarat fragment de istorie a desenului romanesc de-a lungul secolului 20.
Galeria "Eleusis" confirma prin implicarea periodica a lui Pavel Susara, unul dintre cei mai avizati critici ai ultimelor decenii, ca artele vizuale romanesti au un continut care trebuie descoperit si redescoperit tot timpul, cu pasiunea si respectul cuvenit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.