Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a dezbatut ieri cazul difuzarii pe postul public TVR a casetei cu filmul "flagrantului" Muresan - Remes, care constituie un secret al anchetei Directiei Nationale Anticoruptie. In unanimitate, membrii CR
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a dezbatut ieri cazul difuzarii pe postul public TVR a casetei cu filmul "flagrantului" Muresan - Remes, care constituie un secret al anchetei Directiei Nationale Anticoruptie. In unanimitate, membrii CRP au fost de acord ca TVR a procedat corect atunci cand a luat decizia difuzarii filmului, intrucat imaginile constituiau o informatie de maxim interes public si orice jurnalist le-ar fi dat publicitatii. Majoritatea membrilor CRP au criticat insa maniera in care a fost prezentat filmul in buletinul de stiri. In special faptul ca TVR nu a precizat ca materialul nu-i apartine si s-au facut unele comentarii nepotrivite de catre redactia de stiri, precum cele referitoare la presupusii 15.000 de euro care s-ar fi aflat in plic, dar care nu au fost dovediti. Insasi manseta "flagrant" afisata pe perioada difuzarii filmului cu operatiunea DNA a fost etichetata de unii membri drept nepotrivita, pe motiv ca nu a avut loc nici un flagrant.
Rodica Culcer, sefa Departamentului Stiri a TVR, a sustinut vehement ca nu s-a incalcat nici o norma a codului deontologic al jurnalistului, ca a fost o situatie in premiera in cariera sa si ca a fost supusa unor presiuni, in forma scrisa, din partea directorului TVR, Alexandru Sassu, pentru a nu continua difuzarea celei de-a doua parti a filmului, presiuni in urma carora s-a conformat.
Dezbaterile au ridicat si problema manipularii TVR de catre institutia care a servit filmul judiciar pe tava, gata colat si titrat. Sub tirul intrebarilor, Rodica Culcer a recunoscut ca reporterul Alexandru Costache, de la Departamentul de Stiri care este acreditat pe institutiile Justitiei inclusiv DNA, este cel care a adus caseta la redactie. Aceasta informatie vehiculata cu titlu de zvon in cercurile media, in urma cu mai multe zile, a devenit astfel o certitudine.
Alexandru Costache Procurorii DNA trebuie anchetati
Informatia confirmata de Culcer este extrem de importanta in economia cazului, intrucat aceleasi surse judiciare, care vehiculau in urma cu mai multe zile numele reporterului Costache, ii indicau pe procurorii DNA drept persoanele care au livrat filmul din dosar, film care constituie un secret al anchetei. Si ca nu numai Costache, dar si alti jurnalisti ar fi fost chemati de procurorul de caz la DNA, pentru a li se prezenta inregistrarile. Cum divulgarea unor secrete de serviciu din dosarele DNA constituie o grava abatere disciplinara pentru magistratul care s-ar preta la o astfel de fapta ce constituie sabotarea propriului dosar, Consiliul Superior al Magistraturii (care a deschis o ancheta in acest sens), dar si procurorii Parchetului General au obligatia sa verifice pista Alexandru Costache.
Din punct de vedere jurnalistic, lui Costache nu i se poate reprosa nimic, orice alt jurnalist in locul lui procedand identic. In schimb, daca se va dovedi ca procurorii de caz din DNA sunt cei care au livrat filmul - secret de serviciu, dupa ce au gafat nepermis, neprocedand la perchezitionarea lui Remes si prinderea acestuia in flagrant delict, este foarte posibil sa asistam la deschiderea unor dosare penale pe numele anchetatorilor anticoruptie care au pus la cale aceasta scurgere. (D.E.I.)
CNA cere nota lui Sassu
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) va solicita TVR nota interna transmisa de presedintele-director general al SRTV, Alexandru Sassu, catre Directia de Stiri, in legatura cu materialele Remes - Muresan. Decizia a fost luata de CNA in sedinta de ieri, in urma unei solicitari a Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP).
AMP a solicitat CNA sa se pronunte daca s-a incalcat art.63 din Legea audiovizualului prin transmiterea notei interne de catre Alexandru Sassu catre Rodica Culcer. Art. 6 din Lege prevede: "(1) Cenzura de orice fel asupra comunicarii audiovizuale este interzisa. (2) Independenta editoriala a radiodifuzorilor este recunoscuta si garantata de prezenta lege. (3) Sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor de programe, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine. (4) Nu constituie ingerinte deciziile si instructiunile avand caracter normativ, emise de Consiliul National al Audiovizualului in aplicarea prezentei legi si cu respectarea dispozitiilor legale, precum si a normelor privind drepturile omului, prevazute in conventiile si tratatele ratificate de Romania. (5) Nu constituie ingerinte prevederile cuprinse in codurile de conduita profesionala pe care jurnalistii si radiodifuzorii le adopta si pe care le aplica in cadrul mecanismelor si structurilor de autoreglementare a activitatii lor, daca nu contravin dispozitiilor legale in vigoare".
Directorul Departamentului Stiri de la TVR, Rodica Culcer, a declarat, joia trecuta, ca a primit o nota interna de la Sassu, in care acesta aprecia ca difuzarea inregistrarilor audio si video cu discutiile Remes-Muresan Ciorba nu e "corecta, legala si oportuna".
C.T. Popescu: Difuzarea imaginilor a fost justificata de interesul public
Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Cristian Tudor Popescu, a sustinut ieri, in urma sedintei Consiliului de Onoare al CRP, ca difuzarea imaginilor cu Remes si Muresan de catre TVR este justificata de interesul public. Tudor Popescu considera ca difuzarea filmului nu a incalcat Codul Deontologic al CRP, remarcand insa ca au existat o serie de erori profesionale din partea Departamentului de Stiri al TVR, de natura sa afecteze credibilitatea si prestigiul acesteia. Popescu a precizat ca acestea nu au fost de natura sa afecteze adevarul filmului prezentat in legatura cu cei doi fosti ministri, Decebal Traian Remes si Avram Muresan.
De asemenea, presedintele CRP a apreciat ca nota interna transmisa de Alexandru Sassu, presedintele - director general al SRTV, Departamentului de Stiri poate fi considerata un fel de "presiune" asupra departamentului. "Doamna Culcer ar fi putut decide difuzarea materialului (cel de-al doilea material cu imaginile - n.r.) indiferent de nota lui Sassu", a spus Popescu, precizand ca "ceea ce zic Culcer si Departamentul de stiri al TVR" poate fi luat "drept adevar". Totusi, seful CRP a subliniat ca TVR trebuia sa precizeze faptul ca subtitrarile din cadrul filmului nu apartin redactiei televiziunii publice. In nume personal, Cristian Tudor Popescu a declarat ca prezenta cuvantului "flagrant" in cadrul inregistrarii nu avea ce cauta in materialul difuzat pe post, aceasta fiind o calificare a TVR. Totodata, faptul ca Directia de Stiri a decis sa incheie materialul cu intrebarea "Trebuie sa-si dea sau nu demisia Remes?" nu a fost un lucru corect, in opinia presedintelui CRP, intrucat din punct de vedere juridic nu se intamplase nimic. "Forta imaginilor nu necesita montajul, editarea acestora. Filmul ar fi fost suficient de puternic si asa", a spus Popescu, care a adaugat ca pentru el "e clar si indubitabil cu ce se ocupau cei doi". "Nu calific drept act de manipulare filmul respectiv, pentru ca ce este in filmul ala nu este fals", a mai mentionat Popescu. In incheiere, presedintele Clubului Roman de Presa a precizat ca "nimeni nu se indoieste ca imaginile sunt realizate de o institutie abilitata a statului", mentionand in acest sens SRI sau DNA.
Muresan ar putea fi suspendat din PNTCD
Fostul ministru Ioan Muresan ar putea fi suspendat la sfarsitul acestei saptamani din Partidul National Taranesc Crestin - Democrat (PNTCD), ca urmare a scandalului in care este implicat alaturi de fostul ministru Decebal Traian Remes. Anuntul a fost facut ieri, intr-o conferinta de presa la Galati, de Marian Milut, presedintele PNTCD, urmand ca sambata, la Bucuresti, in cadrul sedintei Comitetului National al partidului, sa fie pusa in discutie problema suspendarii din functia politica a lui Muresan, pe durata anchetei. "I-am acordat credit atat timp cat legea din Romania i-a respectat drepturile ca orice alt cetatean. Prin pozitia pe care am avut-o ca presedinte, de a protesta pentru cum a fost ridicat de acasa si faptul ca nu i s-au spus motivele pentru care a fost ridicat si doua instante ne-au dat dreptate eliberandu-l, inteleg ca misiunea noastra s-a terminat. Mai departe va trebui sa ne delimitam, iar sambata la Bucuresti, la Comitetul National, se va ridica problema suspendarii lui din partid", a declarat Milut. El sustine ca Muresan nu poate fi exclus din partid deoarece in cazul sau nu s-a pronuntat inca o instanta judecatoreasca. "Nu putem sa-l excludem, ca am face noi o greseala, ca nu-i acordam prezumtia de nevinovatie, desi imaginile TVR sunt suficient de clare pentru ce s-a intamplat, dar nu sunt judecator", a mai declarat presedintele PNTCD. (D.I.)
Ipoteza lui Andronic
Jurnalistul Dan Andronic a afirmat pe blogul personal ca, potrivit unor surse din UM 0962, flagrantul cu ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, luand mita de la Ioan Muresan, a fost ratat de procurorii anticoruptie dupa ce Muresan a schimbat banii marcati. "Totul era pregatit! Denuntatorul Ciorba facuse denuntul, luase banii marcati cu "mita" de DNA, ii predase lui Muresan, echipa de supraveghere filma, procurorii erau nerabdatori, cand stupoare...Muresan nu i-a dat plicul lui Remes. Adica i-a dat un plic, numai ca nu era ala cu cei 15.000 euro marcati", sustine jurnalistul. Conform acestuia, procurorii au abandonat actiunea din cauza ca Muresan ar fi schimbat toti banii luati de la Ciorba la o casa de schimb valutar, iar plicul pe care i l-a dat lui Remes nu avea nici un ban in el. "Echipa de filaj l-a pierdut si au ramas si fara banii marcati! Linistit, Ioan Muresan si-a platit datoriile, restanta la apartament, iar cand s-a facut perchezitie nu s-a mai gasit nimic", spune Andronic pe blogul sau. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.