"Decizia depinde de datele statistice. Daca informatiile privind inflatia sunt nesatisfacatoare, atunci majorarea dobanzii va fi cu siguranta mare. Nu pot exclude aceasta varianta", a declarat Croitoru.
El a adaugat ca sansele sunt ridicate pentru anuntarea unei majorari a dobanzii in luna octombrie, iar cresterea s-ar putea plasa intre 0,25 puncte procentuale si un punct procentual.
Reamintim, banca centrala a redus rata dobanzii de patru ori de la inceputul anului, de la 8,75% la 7%, intrucat inflatia s-a mentinut la niveluri scazute. In luna septembrie, rata inflatiei din ultimele 12 luni a urcat la 6%, depasind intervalul tintit de BNR, de 3-5% la sfarsitul anului, pe fondul scumpirii alimentelor si al secetei.
Croitoru a afirmat ca acest obiectiv "nu va fi usor" de atins in conditiile actuale.
BNR nu trebuie sa astepte publicarea oficiala a datelor statistice privind inflatia pentru luna octombie, programata la jumatatea lunii noiembrie, inainte de lua o decizie privind dobanda de politica monetara, a spus Croitoru, intrucat institutia ia hotarari in baza datelor proprii. "Daca inflatia lunara se apropie de 0,9%-1%, atunci va fi foarte rau", a afirmat el. (G.M.)