Premierul Calin Popescu Tariceanu a tras concluziile intalnirii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, de ieri, de la minister: nu este nevoie de "vorba buna" a presedintelui Traian Basescu pe langa oficialitatile de la Bruxelles pentru ca R
Premierul Calin Popescu Tariceanu a tras concluziile intalnirii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, de ieri, de la minister: nu este nevoie de "vorba buna" a presedintelui Traian Basescu pe langa oficialitatile de la Bruxelles pentru ca Romaniei sa nu i se instituie clauza de salvgardare, lucrurile la APIA sunt pe drumul cel bun, iar atentionarile Comisarului pe Agricultura privind clauza sunt simple corespondente intre Comisia Europeana si un stat membru.
Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a contrat pe presedintele Traian Basescu in privinta capacitatii Ministerului Agriculturii de a rezolva problemele de la APIA, aratand ca acestea vor fi solutionate in termenul stabilit de Comisia Europeana, fara a fi nevoie de interventia sefului statului. "Luni, domnul presedinte, care ne-a obisnuit cu o serie de amabilitati, i-a spus domnului ministru "stiu ca n-o sa puteti sa va faceti treaba pana la data limita, sa puneti in functiune si sa operationalizati APIA, dar eu am sa vorbesc la Bruxelles ca sa nu se aplice clauza de salvgardare Romaniei, pentru ca va suferi o rusine". Clauza de salvgardare nu se aplica pornind de la considerente politice si nu se ridica urmare a unor negocieri in vechiul model balcanic", a spus Tariceanu. El a aratat ca situatia agriculturii nu este cea prezentata de seful statului, iar APIA va fi capabila, datorita masurilor luate, ca pana la data convenita cu CE sa rezolve problemele.
"Nu va fi nevoie de nici un fel de interventie politica a nimanui - cu toate ca nu-i refuz ajutorul presedintelui, este binevenit, chiar daca in trecut nu prea am beneficiat de el. Dar nu va fi nevoie, pentru ca Guvernul, ministerul, agentia sunt capabile sa-si rezolve problemele", a declarat premierul.
Cat priveste scrisoarea transmisa de Comisia Europeana, prin care se solicita Romaniei sa rezolve deficientele in sistemul de plati in agricultura, nu reprezinta un ultimatum, ci reflecta modul de comunicare practicat de oficialii europeni cu toate statele membre UE, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Presedintele Traian Basescu l-a asigurat, luni, pe ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, dupa ce acesta a depus juramantul de investitura, de sprijinul sau politic, "prin sustineri la Bruxelles", pentru a evita clauza de salvgardare.
Atentie si alte masuri
Tariceanu i-a cerut ministrului sa aiba in vedere si problemele legate de pesta porcina, inregistrarea animalelor, ecarisaj si programul de irigatii. Primele trei reprezinta ale posibile cauze de instituire a clauzei de salvgardare, pentru ca Romania a fost primita in UE numai dupa ce a prezentat planuri de masuri pentru indeplinirea obiectivelor specifice. Premierul nu a spus explicit daca Bruxelles-ul ne-a transmis semnale privind posibile atentionari si in aceste sectoare, dar a precizat ca a solicitat o programare a activitatilor pentru preintampinarea problemelor.
Soft de urgenta
Seful Guvernului a participat, ieri, la o sedinta a conducerii Ministerului Agriculturii, la care au fost prezenti membri ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si subcontractanti ai componentelor informatice de software pentru echipamentele necesare agentiei. Reprezentantii UE au precizat ca softul APIA este principalul element luat in calcul la activarea clauzei. Ministrul Agriculturii a prezentat un adevarat program de masuri de urgenta, menit sa asigure Comisia Europeana ca nu este cazul sa instituie clauza de salvgardare.
Comisia Europeana a averizat Romania ca ar putea aplica clauza de salvgardare in domeniul agriculturii, daca nu va remedia pana la 9 noiembrie deficientele de la APIA, insitutia care gestioneaza sistemul de acordare a platilor catre fermieri. Aplicarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii conduce la diminuarea subventiilor comunitare cu 25% in acest an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.