Un tablou al celebrului pictor britanic Francis Bacon, cu care acesta si-a platit chiria unei camere din campusul Colegiului regal de arta din Londra, a fost adjudecat pentru suma de 16,3 milioane de dolari la o licitatie record organizata duminica d
Un tablou al celebrului pictor britanic Francis Bacon, cu care acesta si-a platit chiria unei camere din campusul Colegiului regal de arta din Londra, a fost adjudecat pentru suma de 16,3 milioane de dolari la o licitatie record organizata duminica de casa Christie's. Suma totala in urma acestei licitatii-record a fost de 39,8 milioane de lire sterline (80,65 milioane de dolari), potrivit AFP.
Pictura "Stud from the Human Body, Man Turning on the Light" a fost scoasa la vanzare de Colegiul regal de arta din Londra pentru a strange bani in vederea construirii unui nou campus studentesc. Bacon nu a urmat studii de arta si nu a fost niciodata student al Colegiului regal din Londra. In 1969, in urma unui incendiu care i-a distrus studioul, artistul a inchiriat o camera in campusul colegiului, pentru care a platit cu acest tablou.
Pictura face parte dintr-o serie de studii de nuduri masculine, realizate de artist in perioada '60-'70.
Picturile lui Francis Bacon, artist homosexual care a murit in 1992, se vand la licitatii la preturi record pentru un artist postbelic. "Study for a Portrait II", realizat in 1956, a fost adjudecat pentru suma de 21,19 milioane de euro, la o licitatie organizata de casa Christie's, in februarie. Tot la inceputul acestui an, un alt tablou realizat de Bacon, "Study from Innocent X", a fost adjudecat contra unei sume de 52,6 milioane de dolari, la o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York, un pret record pentru o opera de Bacon.
In afara de artisti cunoscuti precum Bacon, Andy Warhol, Mark Rothko, David Hockney, Jean-Michel Basquiat, Banksy si Damien Hirst, Christie's si casa Sotheby's propun in cadrul licitatiilor din luna octombrie opere de arta din lumea intreaga. La licitatii domina operele creatorilor italieni si chinezi, precum Zhang Xiaogang si Zeng Fanzhi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.