Despre ce discuta doi ministri ai Agriculturii, unul actual, altul fost? Despre contributiile comunitare? Despre efectele secetei? Despre pretul graului? Nici vorba! Discuta, ca niste buni gospodari, despre proviziile de iarna, despre ce lucruri tre
Despre ce discuta doi ministri ai Agriculturii, unul actual, altul fost? Despre contributiile comunitare? Despre efectele secetei? Despre pretul graului? Nici vorba! Discuta, ca niste buni gospodari, despre proviziile de iarna, despre ce lucruri trebuie puse la frigider, cum sa respectam un obicei atat de frumos, chiar de impresionant, izvorat din cea mai pura traditie, a darului si ospitalitatii, in care noi, romanii, suntem absolut de neintrecut. Cu alte cuvinte, dezbat economia lor privata. Sunt propriii ministri ai Finantelor, Agriculturii etc.
Oamenii sunt buni romani, traditionalisti. Nu niste venetici, ca altii (tatari - n.n.), cum s-a enervat dl Ioan Avram Muresan! Ce vor ei de fapt? Sa restituie bisericii greco-catolice bunurile care i-au fost confiscate. A doua zi, cand au fost aratate imaginile in care transfera, subversiv, un plic din dosarul unuia in servieta celuilalt, bunul greco-catolic n-a mai pomenit nimic despre lupta pentru recuperarea episcopiei.
Nu s-a remarcat de ajuns ca profesia de baza a dlui Remes este aceea de crescator de porci. A-i face cadou caltabosi aminteste proverbul: a vinde castraveti la gradinar. O lacomie colosala. Care se vede si in prenumele dlui Remes: Decebal Traian. Amandoi stramosii nostri mitici la un loc, unul singur nu era de ajuns pentru un atat de falnic barbat. Dar exista un aspect mai sinistru al povestii, care vine din faptul ca in aceasta afacere s-au vehiculat asa de "putini" bani. Diferiti politicieni care au aparut la televiziune s-au si mirat. Indivizii astia strica preturile, pur si simplu. Scandalos!
Totul apare degradant in "Afacerea caltabos": vulgaritatea delictuoasa a celor doi, in primul rand. Prezenta autodenuntatorului de profesie, Gh. Ciorba. Bietul om are o manie: da spaga, pe urma se autodenunta. E la a treia abatere si pocainta. Daca nu ai un asemenea client, or spune procurorii, trebuie sa ti-l fabrici. Tot neconforme si neobisnuite este modul cum a fost difuzata stirea si felul in care fiecare dintre suspecti se disculpa (inclusiv DNA, care pare la originea scaparii). socheaza si caracterul bizar al montajului filmat, incoerentele lui, in ciuda carora este dovedit cu prisosinta, mai mult decat actul coruptiei, nivelul lamentabil al asa-zisilor politicieni. Sentimentul ca a interesat mai putin sa se faca dreptate decat sa se dea o lovitura adversarului politic e jenant. Singurii care nu pot fi in nici un caz acuzati sunt ziaristii. Au facut ce trebuia sa faca si, in aceasta privinta, schimbarea cu o suta optzeci de grade a opiniei presedintelui TV publice, dl Al. Sassu, de care ne-a incunostintat dna Rodica Culcer, este greu de inteles.
Nu stim cum va decurge actiunea judiciara. Chiar asa, grotesca cum a aparut, afacerea nu poate fi transata decat in fata unui tribunal. Au mai fost si alte scandaluri care s-au istovit, ca un fluviu care dispare in nisipuri. Sigur este ca a mai primit inca o lovitura respectul pe care il mai pot avea romanii pentru cei care-i conduc.
De altfel, nu este vorba numai de oamenii politici. Greu mai gasesti figuri respectabile in viata publica. Avem profesori universitari plagiatori, avocati care-si tradeaza clientii, boieri si fete bisericesti care si-au manjit caftanul si sutana cu turnatoriile, politisti care fura prin supermarketuri, patroni sportivi care admit cu jumatate de gura ca au cumparat meciurile... Ce mai lipseste? Balacareala e generalizata.
Educatia unui popor nu se face numai prin scoli si de catre dascali. Mai ales in societatea televizuala, oamenii publici au o grea raspundere pentru comportarea cetatenilor. Stand toata ziua in fata micilor ecrane, poporul ia chipul si asemanarea carmuitorilor. Un model demn de urmat e greu de gasit in ziua de azi... Asta este foarte grav. Riscam instalarea unui clivaj fatal. Unii vor urma modelul de vulgaritate si coruptie existent. Ca intr-o avalansa, societatea va aluneca, tot mai masiv si mai rapid, in coruptie si vulgaritate. Altii, cuprinsi de greata, vor pleca pentru totdeauna, coborand si mai mult nivelul unei societati de pe acum in degringolada.
Pana una-alta, PNL a primit o lovitura de imagine cumplita. Echilibrul de forte s-a aplecat si mai mult in defavoarea sa. PSD are initiative care se termina pagubos (tentativa ratata de destituire a presedintelui Romaniei, motiunea antiguvernamentala esuata). Partidul dlui Becali are tot mai putin simpatia microbistilor de cand cu destituirea lui Gh. Hagi. PRM si poetul sau tribun sunt tigrii de hartie. Totul indica o alunecare spre PD, care culege voturi cu ambele maini, si de la stanga, si de la dreapta. Sa fie acest partid compus doar din cavaleri albi, fara teama si curati ca lacrima, care, prin exemplul lor, vor face din noi un popor de sfinti, si din tara un liman al dreptatii? Atunci ne-a pus Dumnezeu mana in cap...

Ion Vianu este scriitor


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.