>> Cursul de schimb va inregistra cresteri si scaderi care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia.

>> Atentia bancilor se va orienta pe termen scurt pe acoperirea segmentului ipotecar.

>> In urmatorii ani, companiile ma
>> Cursul de schimb va inregistra cresteri si scaderi care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia.

>> Atentia bancilor se va orienta pe termen scurt pe acoperirea segmentului ipotecar.

>> In urmatorii ani, companiile mari vor incepe sa se finanteze din ce in ce mai mult prin emisiuni de obligatiuni.

Cursul de schimb va inregistra in perioada urmatoare cresteri si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia. "Economia de piata este ciclica, iar suisurile si coborasurile sunt normale. Miscarile acestea sunt naturale si pe cursul de schimb", a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Guvernatorul a vorbit despre deprecierea leului fata de euro din ultimele luni ca fiind o corectie si a aratat ca in viitor miscarea nu va fi neaparat liniara, existand posibilitatea aparitiei unor slabiri si stagnari.
Romania inregistreaza o slabire a cresterii economice, insa aceasta nu este alarmanta, a mai spus acesta. "Avem o slabire nealarmanta a cresterii economice. O parte este chiar buna. Ne apropiem de potential", a afirmat Isarescu. El a adaugat ca o crestere economica peste potential poate genera presiuni inflationiste. De fapt, Banca Nationala este ingrijorata de perspectiva inflationista viitoare si nu de iesirea inflatiei din banda de variatie tintita pentru acest an, a spus Mugur Isarescu. Perspectiva inflatiei s-a inrautatit intrucat factorii care pot actiona pe pret au devenit mai numerosi si mai puterrnici. "Nu iesirea inflatiei din limita de variatie este problema. Obiectivul final trebuie atins", a spus Isarescu. Guvernatorul bancii centrale a reafirmat ca in cazul unei inflatii reduse sunt inevitabile anumite reveniri. Rata anuala a inflatiei ar putea reveni spre nivelul de 5% in ultimele doua luni ale anului, pe baza eliminarii influentei din noiembrie 2006, cand indicele preturilor de consum a crescut cu mai mult de 1%, a declarat acesta. "Ne preocupa si sfarsitul anului, dar ne preocupa si 2008, si viitorul. Speranta pe termen scurt o reprezinta noiembrie 2006, iar prin efectul de baza rata inflatiei ar putea sa revina spre 5%", a afirmat Isarescu.

Creditul de consum va ajunge la saturatie
Intermedierea financiara (credite acordate firmelor si populatiei) va creste in urmatoarea perioada in medie cu trei puncte procentuale din Produsul Intern Brut (PIB) si va ajunge la 50% din PIB in orizontul anilor 2012-2014. "Nu e un scenariu optimist. Un scenariu optimist, dar riscant, si s-ar putea ajunge acolo vazand agresivitatea bancilor, este ca vom depasi 50% din PIB pana in 2012", a aratat Isarescu. El a adaugat ca banca centrala estimeaza pentru sfarsitul acestui an un nivel al intermedierii financiare de 34%, fata de 27,1% la finele anului 2006. "Personal vad o crestere a creditului, anul viitor si in 2009, in jur de 30% pe an", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR anticipeaza o saturatie a creditului de consum, care isi va incetini cresterea, iar atentia bancilor se va orienta pe termen scurt pe acoperirea segmentului ipotecar. "Mari sperante imi fac insa pe creditarea corporate. De aici va veni si substanta cresterii economice in urmatoarea perioada", a afirmat Isarescu.
In acest context, guvernatorul BNR a estimat ca in urmatorii ani companiile mari vor incepe sa se finanteze din ce in ce mai mult prin emisiuni de obligatiuni. "Piata bursiera de capital se maturizeaza si nu exclud ca in urmatorii ani firmele mari sa se adreseze pietei obligatare", a afirmat Isarescu. El a aratat ca, in acelasi timp, intreprinderile mici si mijlocii vor continua sa se orienteze catre finantarile bancare, optiune luata in considerare si in cazul firmelor mari, dar pentru anumite situatii, precum asigurarea lichiditatii. "In Romania, intermedierea financiara este preponderent bancara, chiar cu o crestere spre dublare, in 2000-2006, nu ca cifre, ci ca pondere in PIB", a aratat Isarescu.

Rezervele minime obligatorii vor fi reduse
BNR are obligatia sa reduca, in perioada urmatoare, nivelul rezervelor minime constituite de bancile comerciale, mai ales ca acest instrument devine ineficient, a mai anuntat guvernatorul. "Instrumentul rezervelor minime obligatorii devine din ce in ce mai ineficient, mai ales ca bancile europene pot sa faca direct afaceri in Romania fara sa fie prezente aici", a spus Isarescu. El a aratat ca cele peste 60 de institutii care au notificat ca vor sa deruleze activitati directe in Romania se vor concentra in primul rand pe creditarea companiilor. "Tinta lor va fi segmentul de corporate, pentru ca este mai greu sa finantezi retailul daca nu ai o retea teritoriala", a spus Isarescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.