In Romania peste 4,5 milioane de oameni sunt obezi sau supraponderali, dar numai 8 mii urmeaza un tratament. Medicii specialisti ne invata cum sa scapam de kilogramele in plus in mod sanatos.
Fiecare persoana poate sa-si controleze greutatea. Ci
In Romania peste 4,5 milioane de oameni sunt obezi sau supraponderali, dar numai 8 mii urmeaza un tratament. Medicii specialisti ne invata cum sa scapam de kilogramele in plus in mod sanatos.
Fiecare persoana poate sa-si controleze greutatea. Circumferinta taliei nu trebuie sa depaseasca valorile de 102 cm pentru barbati si 88 cm pentru femei, iar indicele de masa corporala sa fie cuprins intre 18,5 si 24,9. "O persoana este considerata supraponderala daca IMC depaseste nivelul de 25. Cei care iau o decizie in privinta controlului greutatii corporale trebuie coordonate de un medic specialist, pentru a evita eventualele complicatii posibile in cazul dietelor tinute la intamplare. Programul Reductostart ofera sprijin medical tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos, printr-un proces complex care implica reducerea supraalimentarii, marirea consumului de energie, miscare sau, daca este cazul, chiar tratament medicamentos", a declarat dr. Aurelian Ranetti, endocrinolog. In functie de fiecare pacient in parte si de problemele specifice, medicul va decide daca o simpla evaluare a greutatii si masurarea tensiunii arteriale sunt suficiente sau daca este nevoie de analize amanutite. In toate cazurile insa sunt foarte importante stilul de viata al pacientului si obiceiurile sale alimentare", a declarat dr. Aurelian Ranetti, endocrinolog. Pacientii sunt sfatuiti sa urmeze o dieta personalizata, tinand cont de stadiul de supraponderabilitate, starea de sanatate, analizele recomandate, stilul alimentar sau de viata. Nutritionistii sunt cei care ne pot feri de riscurile aferente unor diete la "moda", urmate necontrolat. "Nu trebuie sa uitam nici o clipa ca jocul de-a slabitul este de fapt un joc cu sanatatea noastra. In cadrul unei cure de slabire dezechilibate, organele interne sufera, sistemul nervos este in tensiune, iar imunitatea este slabita. O dieta hipercolesterolemica (precum Atkins) poate fi extrem de nociva la un pacient cu hipertensiune sau o boala coronariana lenta. O dieta hiperproteica poate afecta sanatatea anumitor persoane. Privarea anumitor substante sau aportul lor in exces prin anumite forme de dieta poate fi la fel de daunatoare precum abuzul de droguri sau de medicamente", a subliniat dr. Aurelian Ranetti. De aceea este de preferat ca scaderea ponderala sa se realizeze in mod controlat, sub supravegherea si la indicatia unui medic nutritionist.
Doze controlate
Medicii recomanda tratament medicamentos doar daca este cazul si impreuna cu dieta personalizata.
Pastilele pentru slabit se administreaza sub indrumare medicala si in doze prescrise
de doctor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.