Oamenii de stiinta au descoperit o molecula gazoasa, necunoscuta pana acum, in atmosfera planetelor Marte si Venus, ceea ce arata posibila existenta a vietii pe aceste planete. E greu sa ne imaginam ca vreun organism traieste pe suprafata planetei V
Oamenii de stiinta au descoperit o molecula gazoasa, necunoscuta pana acum, in atmosfera planetelor Marte si Venus, ceea ce arata posibila existenta a vietii pe aceste planete. E greu sa ne imaginam ca vreun organism traieste pe suprafata planetei Venus. In atmosfera planetei, insa, ar putea fi altceva. Norii desi care inconjoara planeta ar putea adaposti viata. Molecula modificata de dioxid de carbon a fost observata pentru prima oara in atmosfera Planetei Venus in luna aprilie in 2006, cand o expeditie a Agentiei Spatiale Europene a ajuns pe planeta si a masurat compozitia atmosferei. Cu ajutorul unui Spectrometru cu Infrarosii, specialistii au urmarit apusul de soare, de pe partea intunecata a planetei si au masurat razele de lumina, absorbite de catre atmosfera planetei. Deoarece gazele absorb o cantitate diferita de lumina, specialistii au putut sa determine compozitia atmosferei planetei Venus. In timpul acestor cercetari au gasit si o molecula pe care nu au putut sa o identifice. Tot in 2006, specialisti de la NASA au descoperit acelasi tip de molecula, cu ajutorul unor telescoape amplasate in Hawai. Deoarece atmosfera ambelor pla nete este compusa din 95% dioxid de carbon (in comparatie cu concentratia de dioxid de carbon din atmosfera planetei noastre- 0,04%), cercetatorii au banuit ca molecula nou descoperita, poate fi un izotop al dioxidului de carbon. De fapt este o forma diferita de dioxid de carbon, pentru ca cei doi atomi de oxigen care o compun sunt diferiti, unul are 10 neutroni in loc de 8, cum este firesc. Din aceasta cauza molecula absoarbe mai multa energie dacat in mod normal.


Concurs pentru alegerea celei mai mari gropi din asfalt

Un grup de soferi din Chile, satuli de strabaterea zilnica a soselelor pline de gropi, au organizat un concurs pentru a alege cea mai mare groapa din asfalt.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.