Din lene, DNA s-a dat de gol ca se afla la originea inregistrarilor video si a celor audio date spre publicare TVR. Spunem „din lene“, pentru ca nimeni nu a catadicsit sa copieze transcrierile pe un alt calculator. Toate aceste probe s-a
Din lene, DNA s-a dat de gol ca se afla la originea inregistrarilor video si a celor audio date spre publicare TVR. Spunem „din lene“, pentru ca nimeni nu a catadicsit sa copieze transcrierile pe un alt calculator. Toate aceste probe s-au aflat la Serviciul Tehnic din DNA condus de Mihai Aristotel Popa, unul dintre cei doi procurori reclamati la Parchetul General de ministrul justitiei Tudor Chiuariu. Proba consta in aceea ca transcrierea convorbirilor telefonice este facuta cu un aparat special detinut de DNA si aflat in administrarea lui Popa. Acest aparat de redare a inregistrarilor a fost achizitionat dupa venirea lui Daniel Morar la DNA

Pe langa faptul ca, daca DNA vrea sa afle cum s-au scurs informatii, poate compara caracterele folosite la subtitrare cu cele ale masinariei sale, o proba concreta este aceea ca anumite cuvinte (Remes, Basescu, etc.) sunt scrise cu majuscule, ele fiind selectate astfel de aparat pentru ca reprezinta „cuvinte cheie“ pentru a selectiona mai usor pasaje din sutele de convorbiri inregistrate pe zi. Existenta acestui aparat (aflat la inceput in sediul SRI, dar mutat la cel al DNA) a fos t dezvaluita de generalul Dumitru Zamfir, in timpul audierii sale la Comisia „Voiculescu“. Astfel de aparate mai detin SRI, SIE, UM 0962 si Combaterea Crimei Organizate din IGPR

Probele din film au fost stranse sub supravegherea procurorului Claudiu Dumitrescu de la Sectia 1 a DNA. Conform procedurilor, tot el avea obligatia de a supraveghea ca aceste probe sa nu paraseasca DNA. Acest procuror nu este la primul flagrant ratat. In vara lui 2000, el inregistrase denuntul unui om de afaceri care sustinea ca un personaj important dintr-o televiziune comerciala i-a cerut 100.000 de euro pentru a stopa dezvaluirile impotriva sa. Urma sa fie organizat un flagrant, dar se pare ca oameni din echipa lui Dumitrescu au tradat si flagrantul a esuat. Dosarul omului de televiziune a ramas in nelucrare dupa ratarea flagrantului

Exista indubitabil, dupa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, o fratie a serviciilor secrete la care au aderat si structuri din Ministerul Public si cel al Internelor. Aceasta fratie are ca scop denaturarea legilor care guverneaza interceptarea convorbirilor telefonice si interpretarea lor pentru ca mai multe institutii ale statului sa actioneze asa cum le taie capul. E greu de spus ce lege guverneaza aceste interceptari telefonice, mai ales ca, la fratia serviciilor secrete, au aderat si politicieni din toate partidele. Nimeni nu vrea sa recunoasca oficial adevarul despre aceste interceptari.

La 14 martie, Comisia „Voiculescu“ l-a audiat pe generalul Dumitru Zamfir, seful „tehnicienilor“ din SRI. Acesta a recunoscut ca SRI, de fapt, nu mai este singurul care inregistreaza convorbiri telefonice, printr-un suport tehnic, acest atribut fiind dat DNA, SIE si Directiei Generale de Informatii din Ministerul de Interne. In stenograma audierii generalului este detaliat felul in care DNA a preluat de la SRI, la inceput, redarea convorbirilor inregistrate, pentru ca, apoi, treptat, sa ajunga sa-si asculte singuri convorbirile pe care le solicita.

Redam in continuare un fragment din stenograma audierii lui Dumitru Zamfir.

Toate au un inceput
„Daca imi permit, nici nu as vrea sa dezvolt subiectul, adica il dezvolt cat este necesar, dar as vrea sa fiu foarte sintetic. Aparitia Parchetului National Anticoruptie a generat si un anumit tip relational si tehnic. Un anumit tip relational tehnic. Ce vreau sa spun cu asta. In prima faza a aparitiei Parchetului, procedurile erau aceleasi. Deci, Parchetul isi obtinea autorizatiile, autorizatiile erau puse in lucru si erau lucrate in momentul acela, 2002, cred, de catre cadre ale Serviciului Roman de Informatii. Deci, autorizatia venea de la PNA, cum era atunci, si acestea erau lucrate de cadre ale Serviciului Roman de Informatii. Dupa un timp, PNA a solicitat ca aceasta activitate de redare sa nu mai fie facuta de cadrele noastre, pe considerente de asigurare a confidentialitatii accesului la aceste informatii si tot asa.

Domnul Dan Voiculescu:
Cand aproximativ?
Domnul Dumitru Zamfir:
Pai, sa fi fost in 2003, oricum la putin timp dupa punerea in functiune a institutiei...
Domnul Serban Nicolae:
Doar chestiunea de redare din fisiere audio?
Domnul Dumitru Zamfir:
Exact. Partea de redare. Componenta tehnica de implementare a solicitarii ramanand tot la Serviciul Roman de Informatii.

Pretextul lui Morar
Dupa o perioada de timp, si aici pot vorbi de personaje, a fost numit domnul Daniel Morar, dupa un timp a solicitat ca aceasta activitate de redare sa nu se mai faca cu cadrele dansilor in cadrul Serviciului Roman de Informatii, noi punandu-le la dispozitie o camera pentru aceasta activitate si au solicitat din varii motive, motivatia e a dansilor, ca aceasta activitate sa se desfasoare la sediul lor. In baza protocolului care exista intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General este inclusa si aceasta chestiune de a asigura suportul tehnic de transmitere a informatiilor la sediul DNA-ului, Directia Nationala Anticoruptie, cum este acum.

Acolo, si-a organizat activitatea de redare, dar suportul acesta asigura practic transmiterea informatiilor obtinute prin punerea in aplicare a autorizatiilor pe care le are Directia Nationala Anticoruptie. Deci, noi punem in aplicare mandatul din punct de vedere tehnic, dupa care informatia merge catre dansii, ei fac redarea, dansii fac redarea si dupa aceea ce fac cu informatiile este chestiunea lor. Motivarea, necesitatea obtinerii autorizatiilor le apartine, iar exploatarea informatiilor, de asemenea, le apartine.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.