Ministrul de externe Adrian Cioroianu a calificat incidentele de la Albita-Leuseni, in care trei delegatii romanesti invitate la Ziua Chisinaului au fost intoarse de la granita, drept un „act inamical“ la adresa Romaniei. El a estimat ca
Ministrul de externe Adrian Cioroianu a calificat incidentele de la Albita-Leuseni, in care trei delegatii romanesti invitate la Ziua Chisinaului au fost intoarse de la granita, drept un „act inamical“ la adresa Romaniei. El a estimat ca decizia oficialitatilor moldovenesti a fost un gest politic, premeditat. Cioroianu a adaugat ca poate fi vorba si de o incercare de subminare a autoritatii primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

In opinia ministrului romån, refuzul accesului pe teritoriul Moldova a oficialilor romani, sub pretextul „inventat si inconsistent al lipsei invitatiilor in original“, contravine tuturor intelegerilor bilaterale intre cele doua state, precum si „relatiilor privilegiate dintre cetatenii nostri“. Premierul Tariceanu considera de asemenea ca asemenea manifestari nu vor facilita alinierea Chisinaului la valorile europene.

Inapoi spre Europa
Premierul a spus ca mai asteapta un raport al MAE roman inainte de a se pronunta, adaugand ca, in cazul unei confirmari,
s-ar adeveri faptul ca, in ciuda disponibilitatii afisate la nivel declarativ, autoritatile de la Chisinau par sa se intoarca din drumul spre Europa. Invitat de asemenea de catre primarul Chisinaului la sarbatoarea orasului, presedintele Traian Basescu a declinat invitatia in ultimul moment „din motive de agenda“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.