Comisia Europeana a adoptat miercuri doua propuneri legislative destinate incurajarii productiei de vehicule care sa functioneze cu combustibil pe baza de hidrogen /H/, o sursa de energie mult mai putin poluanta decat combustibilul actual.

Comisia propune ca UE sa finanteze cu pana la 470 de milioane de euro in sase ani un program de cercetare si dezvoltare a sistemului pe baza de celule de combustibil si a hidrogenului. Hidrogenul poate fi utilizat drept carburant pentru motoarele pe baza de combustie interna sau in sistemele pe baza de celule de combustibil. Carburantul pe baza de hidrogen prezinta avantajul de a nu elimina in atmosfera dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera.

Aceasta initiativa tehnologica comuna (ITC), reprezentand un parteneriat public-privat intre industrie, statele membre si Comisia Europeana, "trebuie sa accelereze dezvoltarea tehnologiilor pe baza de hidrogen, iar acestea ar urma sa fie facute disponibile pentru publicul larg intre 2010 si 2020", a subliniat CE in cadrul unui comunicat.