Vizita la Moscova n-a fost tocmai incununata de succes pentru secretarul american al Apararii, Condoleezza Rice. Din contra, discutiile cu presedintele Rusiei au fost presarate cu replici mai putin uzuale in intalniri la un asemenea nivel.


Sosita in Rusia pentru a discuta despre proiectul scutului antiracheta pe care SUA doresc sa il amplaseze in Europa Centrala, secretarul american al Apararii, Condoleeza Rice, a avut parte de replici mai putin uzuale din partea presedintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit AFP, intalnirea celor doi a avut loc la resedinta de la Novo-Ogarevo a liderului rus si ca, in timpul convorbirilor, acesta a ironizat amenintarea iraniana - argumentul adus de americani in favoarea instalarii scutului. "Desigur, este posibil ca intr-o zi sa instalam sisteme de aparare antiracheta undeva, pe Luna", i-a spus Putin lui Rice, moment in care toata delegatia americana a tacut malc.


EXPLICATII. Tacerea a continuat si in cursul serii, cand un oficial de rang inalt din cadrul Departamentului de Stat a refuzat sa comenteze afirmatiile presedintelui rus.

In schimb, un purtator de cuvant al presedintelui rus a incercat sa tempereze afirmatiile. "Uneori, traducerea in engleza nu reuseste sa reflecte umorul rusesc. Presedintele nu incerca sa aduca un afront. Dimpotriva, era foarte deschis si sincer. Ceea ce voia sa spuna este ca suntem pregatiti sa facem tot posibilul daca exista o amenintare reala", a precizat Dimitri Peskov.

Pe de alta parte, BBC apreciaza ca nici Condoleezza Rice n-a folosit prea multe formulari diplomatice atunci cand s-a referit la "puterea arbitrara a statului" in Rusia, apreciind ca prea multa autoritate este concentrata la Kremlin.