Mezeluri afumate, simple, uscate, carnati, crenvursti, conserve de carne, pateu de ficat, specialitati sau produse din peste - toate au un numitor comun: conservantul chimic, considerat cancerigen, E 250, nitrit de sodiu.


Va propun sa faceti un exercitiu: cititi cu atentie etichetele mezelurilor din orice magazin. Veti constata ca in proportie de 99,9% toate au in compozitie aditivul alimentar nitrit de sodiu, E 250 (2). Nu este un lucru tocmai bun, acest conservant intrand de mult in categoria E-urilor cancerigene. Scuza producatorilor de mezeluri este ca nitritul de sodiu ajuta la eradicarea bacteriei Clostridium botulinum, care provoaca botulismul. Numai ca adevarul este altul: pe langa faptul ca ajuta mezelurile sa aiba un termen de valabiliate foarte mare, E 250 da carnii si o placuta culoare rosiatica, pentru a o face mai placuta ochiului nostru.


SCÃ…PÃ…RI. Pentru a mai atenua efectele negative ale nitritului de sodiu, unii producatori adauga in compozitia carnii si acid ascorbic sau acid izoascorbic. Din cauza efectelor sale negative asupra organsismului, Uniunea Europeana a hotarat ca E 250 sa nu poata fi folosit decat intr-o combinatie cu sare, in care nitritul de sodiu sa nu depaseasca 0,6%.


Inainte de a lua decizia de a cumpara produse care au in compozitie acest conservant chimic, trebuie sa stiti ca nitritul de sodiu are cel mai mare potential cancerigen. Mai mult, prin faptul ca poate interactiona cu hemoglobina a fost interzis in alimentatia copiilor sub sase luni. Mai mult, nici micutii trecuti de aceasta varsta nu trebuie sa manance prea multe mezeluri, pentru ca problemele de sanatate, in special psihica, nu vor inceta sa apara. Pentru persoanele adulte, doza zilnica admisa este de 0,06 mg/kg corp. Avand in vedere ca este in majoritatea produselor din carne procesate, credeti ca este greu sa depasi aceasta cantitate?


Posibile boliNitritul de sodiu a fost subiect de discutii intre medici si reprezentantii industriei alimentare de foarte mult timp. Daca cei din urma nu sunt convinsi de efectele negative asupra sanatatii, cercetatorii au aratat ca un consum ridicat de carne procesata duce la cancer de colon, nitritul de sodiu fiind principalul vinovat. Un alt studiu a scos la iveala faptul ca ingerarea unei mari cantitati de carne conservata cu E 250 poate da grave probleme ale plamanilor. Chimistii de la Universitatea din Nebraska au aratat ca cele mai periculoase mezeluri sunt crenvurstii, tot din cauza conservantului E 250. Acesta produce nitrozamine, care sunt precursoare ale cancerului. Nu trebuie sa uitam totusi ca nitritii se pot gasi si in apa de baut sau in legumele si fructele pe care le cumparam.