Pana la sfarsitul anului, in spitalele romanesti vor intra 22 de tomografe si opt aparate RMN. Aparatura imagistica va fi achizitionata de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si aceeasi institutie va decide unde vor fi distribuite computerele tomograf (CT) si aparatele RMN.

Vizate sunt spitalele de urgenta din tara si din Capitala, unde asemenea tehnici imagistice sunt absolut necesare pentru un diagnostic rapid si eficient.


LIPSURI. Conform recomandarilor europene, ar trebui sa existe cate un computer tomograf (CT) la 100.000 de locuitori si un aparat RMN la cel mult 250.000 de locuitori. "In spitalele din Romania exista in acest moment numai 43 de aparate RMN, iar necesarul este de minimum 98-100 de aparate. Computere tomograf sunt aproximativ 200, care ar fi suficiente, numai ca cel putin 60 dintre ele sunt foarte vechi. In mod normal, un computer tomograf trebuie schimbat dupa cinci-sase ani de utilizare", precizeaza prof. dr Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si presedintele Comisiei de Radiologie Imagistica Medicala a MSP. Asadar, achizitiile MSP nu acopera in totalitate necesarul de aparatura medicala imagistica al institutiilor medicale romanesti.


Distributia tomografelor si aparatelor RMN este inegala, avem spitale bine echipate in sud-vestul tarii si spitale care duc lipsa de asemenea dotari, mai ales in nord-estul tarii. La ora actuala, in suferinta sunt spitalele din Focsani, Buzau, Pitesti, Braila, Urziceni, Giurgiu, Alexandria, care nu au nici CT, nici RMN. Iar in spitalele in care exista, aceste aparate sunt foarte vechi. Este cazul oraselor Iasi, Suceava, Bacau. "Pentru a reusi sa acoperim necesarul de aparate CT si RMN in toate zonele tarii am avea nevoie de cel putin doi ani de investitii majore", este de parere prof. dr Gheorghe Iana.


PERFORMANTÃ…. In privinta nivelului de performanta al aparatelor ce urmeaza a fi achizitionate, MSP nu a luat inca o decizie. "Echipamentele de nivel mediu sunt cele mai rentabile, costurile lor de intretinere fiind cu 30%-35% mai mici. Insa avem nevoie si de echipamente foarte performante in anumite spitale. Intre doua si sase tomografe din cele 22 achizitionate vor fi de ultima generatie", ne informeaza prof. dr Gheorghe Iana.