Executivul a compus bugetul pe ritmul unor indicatori rupti din imnuri patriotice. Venituri publice de 39,6% din produsul intern brut (PIB), crestere economica de 6,5%, inflatie de 3,8%, curs euro/leu de 3,18.

Asa arata cifrele pe care Guvernul Tariceanu, inspirat de poetul Varujan Vosganian, si-a construit probabil ultima creatie lirica, idila bugetului pentru 2008. Aceasta opera poetico-bugetara prezinta in forma optimista, idealizata chiar, viata si fiscalitatea de pe plaiurile mioritice de anul viitor.

E adevarat, pentru 2007 premisele nu sunt atat de roz: veniturile bugetare se vor situa in jurul cifrei de 33% din PIB, cresterea economica s-a incetinit, ultima estimare a optimistei Comisii de Prognoza este de 6,1%. Inflatia, in schimb, o ia razna pe campii, pe la 6%.

Dupa principiul "raul, ramul mi-e prieten numai mie", ministrul Economiei si Finantelor pariaza pentru 2008 pe un an agricol bun, care va rezolva toate deficientele circumstantiale care deformeaza imaginea impecabila a Romaniei in ochii investitorilor.

Proiectul de buget prezentat de Guvern este unul electoral: 6% din PIB au fost alocate educatiei, alte 4,5 sanatatii si nu mai putin de 11,9% protectiei sociale. De unde va face Guvernul rost de bani? Cititi pe larg in Saptamana Financiara.
Florin Rusu