Peste 10.000 de pelerini din toate colturile tarii au stat la coada vineri, in jurul Catedralei Mitropolitane din Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfintului Ioan Gura de Aur. "Rindul la sfintele moaste a atins un kilome
Peste 10.000 de pelerini din toate colturile tarii au stat la coada vineri, in jurul Catedralei Mitropolitane din Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfintului Ioan Gura de Aur. "Rindul la sfintele moaste a atins un kilometru lungime si se intinde pe strazile din apropierea Mitropoliei, unde a fost restrictionat traficul auto", a declarat capitanul Mihai Cojocariu de la Inspectoratul de Jandarmi Iasi, citat de MEDIAFAX.

Moastele celor doi sfinti au fost purtate, vineri dimineata, intr-o procesiune condusa de Patriarhul Daniel, pe strazile din centrul Iasului, apoi asezate pe un catafalc special amenajat in curtea Catedralei Mitropolitane. Pelerinii au sarutat moastele si le-au atins cu icoane si busuioc.

Autoritatile locale estimeaza ca numarul pelerinilor va creste spectaculos in zilele urmatoare, putind ajunge la un milion de persoane, conform MEDIAFAX. Cel mai important moment al Sarbatorilor Iasiului va fi Sfinta Liturghie, care va fi oficiata duminica dimineata de Patriarhul Daniel. Atit presedintele Traian Basescu, cit si premierul Calin Popescu Tariceanu sint asteptati, duminica, la Iasi.

Dupa slujba, pelerinii sint invitati la o masa speciala, pregatita de primarie si de sponsorii manifestarilor. "Vor fi cu totul 35.000 de sarmale, 300 de litri de bere si 500 de litri de vin. Fiecare pelerin va primi sase sarmale, un cirnacior, o chifla si un mar", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al primariei.

Pina la hram insa, pelerinii vor avea de infruntat doua zile in care temperaturile minime vor atinge 2-3 grade Celsius, iar maximele nu vor depasi 10 grade. Primaria a pregatit peste 30.000 de portii de ceai pentru a le distribui pelerinilor in cursul noptii. In jurul Teatrului National din Iasi sint montate patru corturi cu o capacitate totala de 250 de persoane, pentru pelerini.

Sarbatorile Iasului se vor incheia duminica seara cu un concert al solistului italian Al Bano si un foc de artificii pe esplanada Palatului Culturii. Anul acesta, autoritatile au mobilizat un efectiv impresionant de forte de ordine: peste 1.500 jandarmi, politisti si angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Moastele Sfintului Ioan Gura de Aur au ajuns, joi, la Iasi, la bordul unei curse charter, insotite de IPS Serafim, mitropolitul de Stagona si Meteora din Grecia. Racla a fost dusa la vechea Catedrala Mitropolitana si asezata alaturi de moastele Sfintei Parascheva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.