Scolile nu vor mai fi clasificate. Asa au hotarit reprezentantii Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP). "Noi trebuie sa imbunatatim calitatea in scoli, nu sa le clasificam. Parintii nu trebuie sa-si inscr
Scolile nu vor mai fi clasificate. Asa au hotarit reprezentantii Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP). "Noi trebuie sa imbunatatim calitatea in scoli, nu sa le clasificam. Parintii nu trebuie sa-si inscrie copiii la o scoala care este intr-un top, ci doar daca scoala ii ofera copilului rezultate bune, daca este bine format", spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.

Din evaluarile facute la scoli de catre Agentia pentru Calitate reiese ca unitatile de invatamint stau prost la capitolul "urmarirea absolventilor". In acelasi timp, scolile nu isi personalizeaza oferta educationala si nici nu fac prognoze privind rezultatele scolare. "Scolile stiu ca trebuie sa se autoevalueze, insa foarte putine si-au realizat rapoartele si le-au facut publice. In general, este o tendinta de a excela la capitolul laude, pentru ca scolilor le e frica de evaluatori. Ei sint vazuti ca niste inspectori. La scolile particulare, laudele sint si mai mari, pentru ca le e frica de concurenta. Oricum, evaluarea externa va spune clar ce ofera scolile", explica Constanta Mihaila, vicepresedintele ARACIP.

Pentru ca pina acum foarte putine scoli particulare au cerut, conform legii, sa fie evaluate, "200-300 de scoli risca sa fie desfiintate, fiind al doilea an in care trebuiau sa ceara sa fie acreditate", dupa cum spune vicepresedintele ARACIP. Totodata, reprezentantii Agentiei avertizeaza scolile ca ar putea fi date in judecata de persoanele cu handicap pentru ca nu le favorizeaza accesul la educatie si nici nu le ofera conditii. De exemplu, scolile nu si-au construit rampe pentru intrarea elevilor cu dizabilitati locomotorii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.