Incercind sa forteze mina SUA in problema scutului antiracheta din Cehia si Polonia, Kremlinul a amenintat ca se va retrage dintr-un important tratat nuclear.

Vizita la Moscova a secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, si a
Incercind sa forteze mina SUA in problema scutului antiracheta din Cehia si Polonia, Kremlinul a amenintat ca se va retrage dintr-un important tratat nuclear.

Vizita la Moscova a secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, si a sefului Pentagonului, Robert Gates, a debutat sub amenintarea retragerii Rusiei din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare. Acesta interzice permanent rachetele balistice americane si rusesti cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Presedintele Vladimir Putin a aratat ca, pentru a ramine in vigoare, obligatiile tratatului trebuie sa se extinda si asupra altor state.

"Din punctul nostru de vedere, trebuie sa acordam acestui tratat ruso-american un caracter universal. Daca nu putem atinge un astfel de scop (...), va fi dificil pentru noi sa ne mentinem in cadrul tratatului intr-o situatie in care alte tari dezvolta astfel de sisteme de armament si printre acestea se afla tari din apropierea noastra", a precizat Putin in deschiderea convorbirilor cu Condoleezza Rice. Dupa declaratiile facute in februarie 2007 de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, statele la care a facut referire Vladimir Putin ar putea fi Israelul, Pakistanul, India, Coreea de Nord si Iranul. Lavrov a acuzat atunci ca in aceste state "rachetele balistice s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie".

Rusia a avertizat ca va fi nevoita sa ia si "masuri pentru neutralizarea amenintarii" scutului american antiracheta. Divergentele privind instalarea acestuia erau scopul principal al vizitei sefului diplomatiei americane. In preambulul discutiilor dintre Robert Gates si omologul sau rus, Putin a avertizat ca "in procesul acestor dificile negocieri speram ca nu veti forta nota prin acordurile precedente incheiate cu statele est-europene". In replica, sefa diplomatiei americane a aratat ca va continua negocierile cu aliatii cehi si polonezi pentru instalarea radarului si a interceptorilor antiracheta.

Pe agenda intilnirii Putin-Rice se afla si dosarul nuclear iranian, acolo unde secretarul de Stat american va incerca sa sustina aplicarea unor noi sanctiuni impotriva Teheranului. Rusia sustine insa ca nu exista dovezi cu privire la un proiect iranian de construire a armelor nucleare. Presedintele rus, care s-a opus pina acum unor noi sanctiuni, se va deplasa saptamina viitoare in Iran, cu ocazia summitului tarilor riverane Marii Caspice.

Aceleasi divergente se inregistreaza si in privinta negocierilor pe marginea statutului Kosovo, Rusia insistind ca acestea sa se extinda si dincolo de data-limita impusa de ONU, 10 decembrie. Pe de alta parte, SUA si UE au anuntat ca vor recunoaste independentta unilateral declarata de kosovari. Specializata in studiul tarilor din fostul lagar socialist, Condoleezza Rice va aborda si problemele conflictelor inghetate din fosta URSS, printre care si cel din Transnistria

"Este o miscare politica prin care Rusia isi arata nemultumirea fata de relatiile cu SUA si NATO si fata de actuala situatie politico-militara din Europa", explica analistul rus Evgheni Volk amenintarea cu retragerea Rusiei din INF, adaugind ca o asemenea decizie nu are un efect major din perspectiva militara deoarece Rusia are un arsenal mult mai redus decit cel al URSS.

Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare a fost semnat in 1987 de catre Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan si interzice permanent rachetele balistice americane si rusesti cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Retragerea Rusiei din acest tratat ar fi a doua, dupa retragerea din Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, masura care va intra in vigoare pe 12 decembrie, ca forma de protest fata de instalarea scutului din Cehia si Polonia. Gestul Rusiei pune sub semnul intrebarii si supravietuirea Tratatului pentru Reducerea Fortelor Srategice (START I), care trebuie reinnoit in 2009. La rindul lor, SUA s-au retras, in 2002, din Tratatul de Limitare a Rachetelor Antibalistice, care fusese incheiat in 1972.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.