Lupta dintre „natural" si „chimical" a trecut de pe tarimul alimentelor pe cel al medicamentelor. Adeptii terapiilor naturiste le slavesc binefacerile lipsite de efecte adverse, cei ai medicinei clasice vor crede in ele doar cind or sa fie dovedite prin studii si teste.

PRO • Pavel Chirila

Medicina clasica e riscanta

Am practicat si medicina alopata, am lucrat la Spitalul de Urgenta, dar in final m-am indreptat spre medicina naturista. M-a determinat sa fac asta in primul rind o suferinta personala care s-a rezolvat exclusiv cu ajutorul homeopatiei. Apoi, ca doctor am vazut foarte multi oameni care aveau reactii adverse diverse, de la reactii alergice la soc anafilactic, din cauza substantelor chimice din medicamente. Statisticile arata ca 20% dintre pacientii internati la Reanimare in SUA ajung acolo ca urmare a reactiilor adverse la medicamente. In toate scolile de medicina se recomanda ca la primul simptom de boala oamenii sa apeleze mai intii la medicina naturista, iar daca aceasta nu da rezultate, sa aleaga metoda mai riscanta, medicina alopata. In Romania, pacientii se indreapta prima data catre medicul alopat. Din statisticile publicate in lume rezulta ca 60-70% dintre boli raspund la tratamentul naturist. Bolile alergice, imunodeficientele, ulcerul, hepatita cronica, infectiile de focar, migrenele, distonia neurovegetativa pot fi tratate cu succes de medicina naturista. Noi avem printre pacienti multi doctori, care le dau pacientilor lor chimicale, iar ei se trateaza naturist.

CONTRA • Mircea Cinteza

Terapiile naturiste, mai putin verificate

Exista mai multe terapii naturiste, unele mai verificate, altele mai putin verificate, nici una insa cit medicina clasica, verificata si studiata profund, care are reguli foarte dure in ceea ce priveste efectele secundare. Ginditi-va ca un medicament iese pe piata abia dupa 13 ani de studii si teste. Terapiile naturiste sint mai putin verificate, rezultatele nu sint cuantificate riguros. Este adevarat insa ca o parte dintre terapiile naturiste au fost preluate de firme producatoare de medicamente care au sintetizat substantele active din anumite plante. Se poate ca si altele sa faca bine, dar in afara de experienta transmisa oral nu mai avem alte date. Cred ca terapiile naturiste trebuie sa vina in completarea celor din medicina clasica, nu sa le inlocuiasca. In prezent, medicina clasica vindeca 60% dintre cancere si oamenii ar trebui sa aiba incredere in ea. Terapiile naturiste sint eficiente in tulburarile usoare, cum ar fi dischineziile biliare, nervozitatea sau lipsa de somn. Si mai trebuie stiut ceva: noi, corpul medical, nu avem nici o putere asupra vindecatorilor non-medici, oamenii ar trebui sa se duca la cei care sint medici, care pot fi trasi la raspundere de Colegiul Medicilor.

Americanii ignora homeopatia Cele mai cunoscute terapii alternative sint homeopatia, fitoterapia, acupunctura, masajul sau meloterapia. In Europa, un indice intre 25 si 50% din populatie a apelat la tratamentul homeopat pentru a-si rezolva problemele de sanatate. In SUA, acesta scade pina sub 2%, conform Wikipedia. Un studiu facut in 2006 de European Journal of Cancer a concluzionat ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine tratarea cancerului prin homeopatie, informeaza Wikipedia. Ce boli poate trata acupunctura, pe www.cotidianul.ro/select