Klee, rupestru

Cea mai veche pictura murala cunoscuta pina acum a fost descoperita in nordul Siriei, intr-un sit neolitic de linga Eufrat, de catre o echipa de arheologi francezi. Pictura e realizata in tonuri de rosu, negru si alb, masoara doi metri patrati si arata ca o lucrare modernista. Dupa datarea cu carbon, specialistii au stabilit ca este din 9000 i.e.n. Maniera de realizare trimite insa la tablourile lui Paul Klee, potrivit "The Telegraph". (A.P.)

Greva la studiourile de la Hollywood

O greva initiata de asociatiile scenaristilor, regizorilor si actorilor de la Hollywood ameninta sa izbucneasca pe 1 noiembrie. Studiourile din cetatea filmului se asteptau la miscari de protest anuntate insa pentru vara viitoare. Initiatorii erau doua asociatii care apara drepturile regizorilor, respectiv actorilor din America: Directors Guild of America (DGA) si Screen Actors Guild of America (SAGA). Asociatia scenaristilor (Writers Guild of America) li s-a alaturat si a anuntat intrarea in greva la inceputul lunii viitoare. Protestele ar putea afecta filmarile unor superproductii precum urmatorul "James Bond", "Harry Potter si printul semipur" sau "Pompei", titreaza cotidianul "Guardian". Nemultumirile cineastilor vizeaza profiturile obtinute din vinzarea filmelor pe Internet si suport DVD, neprevazute in acordurile actuale. (A.P.)

Mogulii din lumea artei

Miliardarul francez Francois Pinault este pe primul loc in lista celor mai importanti oameni din lumea artei, publicata anual de "ArtReview". Pe locul sase in topul "Power 100" se claseaza artistul britanic Damien Hirst, cel care a reusit sa vinda celebrul craniu incrustat cu diamante pentru 100 de milioane de dolari. Pe faimoasa lista figureaza personalitati de talia lui Larry Gagosian, proprietarul unei galerii de arta din SUA, curatorii Nicholas Serota si Glenn D. Lowry si colectionarul Eli Broad, informeaza Reuters. (A.P.)

"4, 3, 2" in topul box office-ului romanesc

Filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" se afla pe locul trei in topul box office-ului romanesc, cu 55.000 de spectatori, conform agentiei Champions. In cele 12 orase in care a ajuns pina acum caravana cu filmul premiat cu Palme dOr s-au adunat sa il vada 13.500 de spectatori, recordul de 2.000 fiind stabilit la Birlad. Caravana va ajunge la destinatia finala marti, 16 octombrie, la Constanta, dupa ce va bifa 15 orase. (A.P.)

Cristi Puiu si Pawel Pawlikovski, in juriul ASTRA Film

Autorul "Mortii domnului Lazarescu" va face parte din juriul Festivalului ASTRA Film de la Sibiu alaturi de regizorul Pawel Pawlikovski, cistigator al Premiilor BAFTA si Emmy, si de cintaretul japonez Kaori Sakagami. Documentarele de anul acesta vor fi evaluate de specialisti in arta filmului si nume sonore ale cinematografiei mondiale, printre care scenaristul american Michael Sinclair Stewart si regizorul britanic Michael Yorke.

Cele 56 de pelicule care vor concura in cele patru sectiuni ale competitiei provin din 30 de tari si au fost selectate dintr-un total de 800 de filme din 62 de tari, au anuntat organizatorii. (A.P.)

Bartok deschide stragiunea la Ateneu

La Ateneul Roman s-a deschis stagiunea simfonica prin doua concerte programate pe 11, respectiv 12 octombrie, cu incepere de la ora 19.00. Programul de deschidere include varianta pentru concert a operei lui Bartok "Castelul printului barba albastra", in interpretarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu", dirijata de Cristian Mandeal, cu participarea mezzo-sopranei Andrea Melath si a bas-baritonului Gustav Belceck. (A.P.)