Democratii si liberal-democratii se gindesc sa depuna o motiune la adresa Guvernului pe tema coruptiei din Cabinetul Tariceanu II. PSD se gindeste sa o sustina.

PLD a anuntat deja oficial ca intentioneaza sa depuna, alaturi de PD, o motiune de cenzura pe tema coruptiei. Ieri, dupa Delegatia Permanenta a partidului, presedintele PLD, Theodor Stolojan, a prezentat o rezolutie prin care se solicita demisia, in trei zile, a guvernului Tariceanu II, in caz contrar PD si PLD urmind sa inceapa demersurile pentru depunerea motiunii. "Cerem guvernului Tariceanu sa isi dea urgent demisia, asumindu-si intreaga raspundere politica pentru numirea si sustinerea in functie a fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes si a celorlalti ministri, asupra carora planeaza grave acuzatii de coruptie", se arata in rezolutia adoptata de Delegatia Permanenta a PLD.

Potrivit lui Stolojan, motiunea de cenzura ar urma sa poarte numele "Guvernul Tariceanu - guvern corupt si incompetent". Liderii spun ca nu au avut inca discutii cu democratii pe aceasta tema, insa se declara siguri ca partenerii lor de protocol nu vor refuza o asemenea intentie. "Nu intimplator am vorbit in Rezolutia PLD de PD si parlamentarii care sustin lupta anticoruptie, indiferent de culoarea politica sau de partidul din care fac parte. In momentul de fata, in afara de PD, nu cred ca putem negocia in ansamblu cu un partid aceasta motiune de cenzura", spune Valeriu Stoica, presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali ai PLD.

Oficial, democratii sustin ca nu s-a discutat in structurile partidului despre posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura. Neoficial, liderii PD spun insa ca este foarte posibil ca in urmatoarea saptamina sa se apuce sa stringa semnaturi pentru a depune o motiune. "Trebuie sa calculam inainte numarul exact de semnaturi pe care ne putem baza daca decidem sa depunem motiunea", ne-au declarat surse din conducerea PD. Potrivit acestora, subiectul motiunii ar putea fi discutat simbata in Biroul Permanent al PD, care va avea loc la Iasi.

Si liderii PSD se feresc inca sa faca declaratii oficiale pe tema sustinerii motiunii PD-PLD. Surse din conducerea PSD sustin insa ca inca de acum o saptamina lideri ai PD au luat legatura cu lideri ai PSD pentru a discuta despre sustinerea unei eventuale motiuni de cenzura. Potrivit surselor, PSD ar sustine motiunea, insa intii trebuie ca PD si PLD sa stringa semnaturile necesare depunerii ei, deoarece parlamentarii PSD nu mai pot semna in aceasta sesiune parlamentara inca o motiune. "In cazul in care PD si PLD string semnaturile, noi vom sustine motiunea. Cind esti partid de opozitie e cam greu sa nu sustii o motiune pe tema coruptiei in conditiile in care presa a aratat filmul in care un ministru al acestui Cabinet ia mita", ne-au declarat sursele. PRM a anuntat deja, prin vocea liderului Corneliu Vadim Tudor, ca nu va sustine o eventuala motiune. "Sa-i aducem la putere? Sa-i dau satisfactie lui Basescu? Nici pomeneala", a declarat ieri Vadim. Nici PC nu se arata prea dornic sa sustina o motiune impotriva actualului Guvern.

Pentru ca o motiune sa fie inregistrata este nevoie de semnaturile a 116 senatori si deputati. PD si PLD aduna doar 103 parlamentari, deci mai au nevoie de semnaturile a inca 13 alesi. Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata este nevoie de votul a 232 de parlamentari.