Cei patru romani de etnie roma declarasera initial ca au fost atacati pe criterii rasiste.

Parintii celor patru copii romani de etnie roma care au murit intr-un incendiu la Livorno, pe 10 august, in tabara improvizata in care loc
Cei patru romani de etnie roma declarasera initial ca au fost atacati pe criterii rasiste.

Parintii celor patru copii romani de etnie roma care au murit intr-un incendiu la Livorno, pe 10 august, in tabara improvizata in care locuiau, au recunoscut ca focul a fost declansat de la o luminare lasata aprinsa in baraca, arata cotidianul "Il Giornale". Copiii dormeau nesupravegheati in aceasta baraca.

Cei patru adulti au fost arestati imediat dupa incendiu, pentru neglijare a minorilor si neacordare de asistenta in situatii de urgenta. Ei au recunoscut abia lunea aceasta ca varianta atacului rasist, pe care ei au sustinut-o la inceputul anchetei, a fost inventata. Parintii sustineau ca au fost atacati de un grup de marocani sau albanezi, cu cocktailuri molotov, acestia strigind "Va omorim pe toti!". In realitate, ei au fugit din tabara in momentul in care a inceput incendiul si si-au abandonat copiii. Parintii ii lasasera pe minori, cu virste cuprinse intre 6 si 11 ani, sa doarma in baraca improvizata, cu o luminare aprinsa. Adultii au plecat din tabara pentru a insoti un amic care pleca, iar la intoarcere au vazut flacarile. Speriati, au fugit, sperind ca si copiii au reusit sa se salveze, conform declaratiilor lor, dorind sa ii caute ulterior pe micuti. Politia italiana sustine ca de fapt ei au incercat doar sa fuga, de teama repercusiunilor.

Romanii au fost gasiti la doua ore dupa descoperirea cadavrelor carbonizate ale celor patru copii. Fetita cea mare a murit imbratisindu-si fratele, ca pentru a-l feri de flacari.

Adultii au fost eliberati conditionat, dupa ce au semnat o intelegere de recunoastere a faptei cu justitia italiana. Ei au fost condamnati la pedepse cuprinse intre un an si patru luni si un an si sase luni de inchisoare, pentru "abandonarea minorilor, urmata de decesul acestora". Joi dimineata, procurorul Rinaldo Merani a dispus eliberarea conditionata a tatilor copiilor, dupa ce mamele fusesera plasate deja de citeva saptamini in arest la domiciliu, informeaza MEDIAFAX. Cei patru spera sa poata ramine la Livorno.

Imediat dupa incendiu, o grupare extremista necunoscuta pina atunci, GAPE (Grupul Armat de Epurare Etnica), revendicase atacul, dind si un ultimatum celorlalti romani din peninsula sub amenintarea ca vor lansa atacuri similare daca acestia nu vor pleca inapoi acasa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.