Proiectul de lege prin care se interzice detinerea cetateniei multiple de catre functionarii publici a fost votat cu majoritate de voturi joi, in prima lectura, in Parlamentul de la Chisinau, informeaza UNIMEDIA, citata de NewsIn.

Opozit
Proiectul de lege prin care se interzice detinerea cetateniei multiple de catre functionarii publici a fost votat cu majoritate de voturi joi, in prima lectura, in Parlamentul de la Chisinau, informeaza UNIMEDIA, citata de NewsIn.

Opozitia s-a pronuntat impotriva aprobarii proiectului. Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), a cerut ca initiativa legislativa sa fie retrasa si trimisa spre examinare Consiliului Europei. Alianta Moldova Noastra a solicitat ca proiectul de lege sa fie scos din Parlament si sa nu mai fie supus votului. La rindul sau, Partidul Democrat a propus ca proiectul de lege sa fie retras si a propus sa fie organizat un referendum.

Grupul parlamentar al comunistilor s-a abtinut de la comentarii in timpul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, renuntind, de asemenea, sa adreseze intrebari reprezentantului guvernului in Parlament pentru aceasta problema - adjunctul ministrului justitiei, Nicolae Esanu.

In discursul sau, Esanu a afirmat ca in Constitutia Republicii Moldova nu este specificat faptul ca persoanele cu cetatenie multipla au dreptul de a avea o functie de stat, iar o practica internationala in acest sens nu exista. Reprezentantul guvernului a mai declarat ca legea urmeaza sa fie aplicata pe viitor. "Deocamdata, nimeni nu va putea fi eliberat din functie. Va trebui sa analizam, sa instituim mecanismele de eliberare din functie. Atunci vom veni in Parlament cu propuneri la acest capitol", a spus Nicolae Esanu.

Esanu a explicat ca motivatia legii este excluderea eventualelor conflicte de interese. "Nu trebuie sa asteptam sa tradeze cetatenii in masa interesele tarii ca sa elaboram aceasta lege", a declarat acesta.

UNIMEDIA precizeaza ca, la sedinta de joi a Parlamentului, au fost prezenti 96 de deputati din cei 101. In timpul votarii in sala s-au aflat 89 de deputati. Proiectul de lege este o initiativa a guvernului Republicii Moldova, avizata in luna mai, dar a fost criticat dur de reprezentantii partidelor politice de opozitie si de experti de la Chisinau, care considera ca proiectul de lege divizeaza societatea in doua si este indreptat, in special, impotriva persoanelor care detin cetatenie romana.

Legea guvernului de la Chisinau prin care se interzice moldovenilor cu cetatenie multipla sa aiba atributii de interes public este discriminatorie pentru cei care au cetatenie romana si nu este in spirit european, a declarat miercuri pentru NewsIn ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu. "Am sperat ca acest lucru (n.r. - trimiterea spre dezbatere si in final ideea unei astfel de legi) sa nu se intimple. Mi se pare o lege discriminatorie, dar nu ne amestecam in dezbaterea interna a Republicii Moldova", a spus seful diplomatiei romane. Cioroianu a adaugat ca "are rugamintea" ca parlamentarii de la Chisinau sa mediteze asupra acestei chestiuni. "Este o lege discriminatorie, in special pentru cei care au cetatenie romana, si nu este o lege in spriritul european", a mai spus ministrul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.