Un urs tinut in captivitate de citiva ani de calugarii de la Manastirea Cotmeana din Arges a fost eliberat din cusca si dus in rezervatia Libearty de la Zarnesti, Brasov.

Reprezentantii Asociatiei "Milioane de prieteni" au incercat d
Un urs tinut in captivitate de citiva ani de calugarii de la Manastirea Cotmeana din Arges a fost eliberat din cusca si dus in rezervatia Libearty de la Zarnesti, Brasov.

Reprezentantii Asociatiei "Milioane de prieteni" au incercat de mai multe ori sa elibereze animalul, insa nu au reusit fara ajutorul Garzii de Mediu. Calugarii de la Manastirea Cotmeana, din judetul Arges, il tineau inchis pe Martinica de cel putin patru ani. Cusca improvizata, de citiva metri patrati si cu pamint pe jos, nu are nici macar acoperis, astfel ca, atunci cind ploua sau ninge, perimetrul se transforma intr-o balta de mocirla.

Presedintele "Milioane de prieteni", Cristina Lapis, spune ca ursului i se ofereau, in mod regulat, sticle cu bere. Ceea ce nici nu este greu de crezut, avind in vedere dexteritatea de care da dovada Martinica atunci cind are ocazia sa inhate cite un recipient. De fiecare data, animalul goleste cu repeziciune continutul, asta poate si pentru ca nu are la dispozitie un vas din care, in caz de nevoie, s-ar putea adapa. Cristina Lapis ii acuza pe "trimisii lui Dumnezeu pe pamint" si ca asista pasiv la gesturile unor vizitatori ai manastirii, care nu gasesc altceva mai bun de facut decit sa stinga tigari aprinse pe botul animalului.

Cristina Lapis a incercat sa-l salveze pe Martinica imediat dupa ce a auzit de drama animalului, in urma cu sase luni. Insa staretul si administratorul manastirii au fost de neinduplecat, chiar daca au fost avertizati ca incalca legea. In replica, iubitorii animalelor au fost si ei acuzati de nerespectarea legii, pentru ca au intrat pe domeniul bisericesc si l-au filmat pe Martinica fara a se legitima.

Pentru eliberarea animalului a fost nevoie, pe linga reprezentanti ai Garzii de Mediu, si de un vicar al Patriarhiei, care s-a deplasat special la Cotmeana. Au trecut peste amenintarile administratorului Florea si au reusit sa transporte ursul la Zarnesti. Au ajuns in cursul noptii de miercuri la Libearty, insa, pina in zorii zilei, angajatii rezervatiei, ajutati de reprezentantii Animal Planet, nu au reusit sa-l convinga pe Martinica sa iasa din cusca in care a fost transportat. Era prea speriat, asa ca oamenii l-au lasat sa se linisteasca. Vineri urma ca specialistii Libearty sa-l sterilizeze pe Martinica si sa-i introduca un microcip pentru supraveghere.

Manastirea lui Mircea cel Batrin Manastirea Cotmeana a fost ridicata de Mircea cel Batrin. Vechile manuscrise spun ca "era adolescent cind a inceput inaltarea lacasului, impreuna cu fratele sau, Dan, amindoi feciori de nadejde ai domnitorului Radu I. Tinar si indraznet, din doua batai de pinteni zbura cu calul de la Curtea de Arges pina in ocolul de soare de la Cotmeana, asezat in Coasta Dealului Negru, linga Pitesti. Sfinta e Manastirea Cotmeana si pentru ca, prin bunavointa lui Dumnezeu, acoperisul ei nu a ars niciodata si acelasi clopot suna si astazi, de peste 600 de ani. Sfinta e si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, la fel de veche ca zidurile manastiresti".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.