Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din opera lui Mahler, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul o aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este austriacul Gustav Mahler, din a carui opera a fost selectata una dintre cele mai populare lucrari ale sale: Simfonia a V-a in do diez minor. Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in 1996, la Teatrul Colosseum din Watford, Marea Britanie, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Frank Shipway.

Mahler a compus Simfonia a V-a, de departe cea mai cunoscuta dintre simfoniile sale, in perioada 1901-1902, indeosebi in timpul lunilor de vara petrecute in casa din Maiernigg. Printre elementele distinctive ale acestei lucrari se numara actul solo de trompeta din deschidere si celebrul Adagietto in fa major. Acesta din urma, care reprezinta cea de-a patra miscare a simfoniei, a ajuns sa fie considerat cea mai cunoscuta piesa muzicala compusa de Mahler si, totodata, cea mai interpretata pe scenele lumii. Si-a cistigat celebritatea absoluta dupa ce Luchino Visconti l-a folosit, in 1971, pe coloana sonora a filmului „Moarte la Venetia", insa fusese interpretat separat destul de mult si pina atunci, mai ales pentru ca, la inceputul secolului XX, cei care faceau selectiile de muzica pentru concerte nu credeau ca publicul ar raspunde pozitiv la o intreaga simfonie a lui Mahler.

De altfel, Simfonia a V-a a fost prezentata, in premiera, in Marea Britanie, la treizeci si sase de ani dupa prima auditie a celebrului Adagietto, prezentat de renumitul dirijor Henry Wood intr-un concert din 1909. Acest fragment dureaza aproximativ zece minute, dar Mahler a adaugat, pe partitura, specificatia de tempo „Sehr langsam" (foarte lent), ceea ce i-a facut pe multi dirijori sa conceapa Adagietto intr-o forma cu mult peste durata sa normala, ajungind in unele cazuri la peste unsprezece minute, cum s-a intimplat in cazul interpretarii dirijate de Leonard Bernstein. A patra miscare din Simfonia a V-a a fost aleasa, totodata, pentru momente speciale, fiind interpretata, spre exemplu, la Catedrala St. Patrick din New York, pe 8 iunie 1968, in ziua funeraliilor lui Robert Kennedy.

Spectrul muzical si gama emotionala ale acestei simfonii sint imense; Herbert von Karajan declara la un moment dat ca, atunci cind asculti „a V-a" de Mahler, „uiti de scurgerea timpului. O interpretare buna a Simfoniei a V-a e o experienta zguduitoare, iar rondoul din final iti taie pur si simplu respiratia". Dupa premiera simfoniei, se spune ca Mahler insusi ar fi afirmat: „Nimeni n-a inteles-o. Mi-as dori sa pot dirija eu prima reprezentatie a simfoniei la 50 de ani dupa moartea mea".

PARTICIPA LA CONCURS! Castiga unul dintre cele 7 premii ale saptamanii! CD-uri si DVD-uri audio cu inregistrari exceptionale de la Universal Music