Weekendul in Capitala Culturala Europeana va fi dedicat aproape in exclusivitate jazzului.

New jazz, avant-jazz, free jazz, improvised music, art-noise, electro music, avant-rock sint citeva dintre genurile neconventionale promovate de Festivalul International de Muzica Contemporana „Jazz and More", ajuns la cea de-a treia editie. Evenimentul isi propune sa readuca jazzul in Capitala Culturala Europeana.

In programul „Jazz and More" de anul acesta predomina numele straine din Europa si SUA, iar invitatii sint artisti de referinta pentru stilurile pe care festivalul le promoveaza. In fiecare seara, pina pe 14 octombrie inclusiv, de la ora 19.00, la Pavilionul 2007 vor putea fi ascultate trupe straine precum Bürger&The Pretty Boys, Strings and Wires Trio (Germania), Brainstorm (Bulgaria), Robotobibok (Polonia) sau TYFT Trio (SUA).

Momentul-cheie al festivalului va fi reprezentat de recitalul supergrupului By Any Means, format din Rashied Ali la baterie, Charles Gayle la saxofon si William Parker la contrabas. Cei trei sint considerati mostenitorii spirituali ai parintelui jazzului modern, John Coltrane. Rashied Ali a fost chiar bateristul lui Coltrane in ultima sa formatie, dezvoltind asa-zisa tehnica de percutie politonala, proprie free jazzului.

Scena improvised music este reprezentata de doua formatii, Trio Local (Spania) si The A Trio (Liban), iar o alta reprezentatie ce nu trebuie ratata este cea de vineri, a grupului finlandezo-norvegian Scorch. Renumit pentru chitaristul Raoul Bjorkenheim, a carui reprezentatie aduce cind a Hendrix, cind a Derek Bailey sau aminteste de saxofonul lui Albert Ayler, grupul reuseste sa-si pastreze aerul scandinav.

Stilul newyork downtown jazz vine in festival cu trei formatii: Sanda Weigl&Orchestra, TYFT Trio si Roy Nathanson’s Sotto Voce. Sanda Weigl a concertat aseara, in prima zi a festivalului, in timp ce trioul TYFT, al islandezului Hilmar Jensson, se va misca intre jazz si rock alternativ duminica seara.

Saxofonistul si compozitorul Roy Nathanson, o figura emblematica a jazzului contemporan, vine insotit de trombonistul Curtis Fowlkes, de Tim Kiah, la bas, Sam Bardfeld, la vioara, si de rapperul Napoleon Maddox. Muzica lor este mai putin obisnuita, combinind muzica pop, post-bop, hip-hop si poezia cu improvizatie colectiva, si va putea fi ascultata simbata seara, in Pavilionul 2007 din Sibiu.

Ce festival de jazz se extinde de la doua la zece zile, pe www.cotidianul.ro/select