Asistentii medicali din Romania condamna, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, managementul sistemului medical, dupa ce un coleg de-ai lor a murit din cauza lipsei de echipamente necesare pentru resuscitare.

Asistentul bucurestean Cezar Biro a murit, pe 2 octombrie, la Gura Humorului, intr-un hotel, in vecinatatea spitalului din localitate. Cezar Biro a decedat in mijlocul a 200 de colegi, prezenti la Gura Humorului pentru a participa la o conferinta nationala a asistentilor medicali.

"Cezar Biro a lesinat, in seara zilei de 2 octombrie, moment in care colegul sau de camera a anuntat evenimentul la serviciul de urgenta 112, cu diagnostic prezumtiv de stop cardio-respirator. Ambulanta de la Spitalul Gura Humorului a sosit dupa 40 de minute, fara medic, cu tub de oxigen gol si cu o trusa medicala simbolic dotata si total neadecvata diagnosticului comunicat (...). Asistenta medicala de pe ambulanta a facut cel putin cinci drumuri pina la spital pentru a aduce pungi cu solutie perfuzabila, fiole cu adrenalina si materiale necesare pentru intubatie (...).O alta ambulanta a sosit (din Suceava - n.r.) dupa o ora si 40 de minute de la intimplare. In toata aceasta perioada, colegii nostri prezenti la conferinta au facut manevre de resuscitare, dar lipsa medicatiei si a aparaturii a facut imposibila salvarea vietii colegului nostru", se arata in scrisoarea deschisa, adresata joi ministrului Sanatatii, fiind semnata de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), Federatia Sanitas si de participantii la Conferinta OAMMR.

"Cu siguranta, acest coleg a ajutat sute de oameni de-a lungul carierei sale, iar rasplata a fost o Ğmoarte cu zileğ cauzata de lipsuri materiale si deficientele de organizare din sistemul medical romanesc (...). Tragem un semnal de alarma si avertizam autoritatile ca nu ne mai putem asuma responsabilitatile impuse de profesie, in conditiile in care sintem obligati sa ne exercitam profesia cu miinile goale", se mai spune in scrisoarea asistentilor medicali. Cezar Biro a lucrat la Spitalul Penitenciar Rahova, in functia de asistent medical sef. El era casatorit si avea un fiu in virsta de 24 de ani.

Scrisoarea de protest a fost publicata pe site-ul oficial al filialei iesene a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.