Fostul vicepresedinte american isi doneaza premiul luptei impotriva incalzirii globale si cistiga capital de imagine pentru o viitoare cursa prezidentiala.

Al Gore, activist american pentru constientizarea schimbarilor climatice si fost vicepresedinte in regimul Bill Clinton, a cistigat vineri Nobelul pentru Pace, alaturi de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) al ONU, cea mai mare autoritate internationala in materie de incalzire globala. Alesi din 181 de candidati si recompensati cu 1,08 milioane de euro, activistul care a lasat politica pentru mediul inconjurator si corpul de experti de la IPCC au fost recompensati pentru semnalele de alarma trase asupra riscurilor incalzirii globale iscate de om si pentru gasirea masurilor necesare contracararii ei, scrie BBC. Documentarul de Oscar al lui Al Gore, "An Inconvenient Truth", si ultimul raport IPCC au cintarit greu in decizia pentru Nobel.

In virsta de 59 de ani, Al Gore a pierdut in fata lui George Bush la alegerile prezidentiale din SUA, in 2000, apoi s-a dedicat apararii mediului inconjurator afectat de incalzirea globala si a cistigat Premiul Oscar in 2006 pentru filmul sau, "An Inconvenient Truth", hit de box office. "Este probabil singurul individ care a facut cel mai mult pentru a spori intelegerea masurilor ce trebuie adoptate", l-a portretizat Comitetul Nobel. Onorat de premiu, Al Gore a spus ca va dona partea sa din bani Aliantei pentru Protectia Climei. De cealalta parte, IPCC este un corp de 3.000 de experti pusi in slujba diminuarii efectelor produse de incalzirea globala, care existau in anii 80 doar sub forma unor ipoteze. "Nu-mi vine sa cred, sint coplesit, uimit. Ma simt privilegiat sa impart premiul cu un om atit de distins ca fostul vicepresedinte al SUA", a spus Rajendra Pachauri, presedintele Comitetului pentru Schimbari Climatice al ONU, citat de "The Guardian". Anul acesta, IPCC, infiintat in 1998, a realizat cea mai puternica legatura de pina acum intre activitatile umane si incalzirea globala, preconizind ca toate regiunile lumii vor suferi schimbari de pe urma acestui fenomen si ca o treime din speciile Pamintului vor disparea daca temperaturile globale continua sa creasca.

Greenpeace spera acum ca Nobelul proaspat cistigat sa fie un impuls pentru discutiile ONU din Bali, din luna decembrie, in vederea extinderii protocolului de la Kyoto, tratat care a fixat limite asupra cantitatii de gaze cu efect de sera emise de tarile industrializate. "Acordind acest premiu prestigios fostului vicepresedinte al SUA, Comitetul Nobel se alatura corului de oameni care indeamna SUA sa participe la efortul international de a rezolva criza de climat", a spus Chris Miller, directorul de campanii privind incalzirea globala de la Greenpeace SUA, in conditiile in care, in cadrul unei conferinte de luna trecuta, George Bush a sustinut ca fiecare natiune trebuie sa-si formeze propria strategie.

Pe de alta parte, filmul de Oscar al fostului vicepresedinte american a fost criticat saptamina aceasta de catre un judecator al unei inalte curti de judecata din Marea Britanie. Evaluind un caz adus in instanta de guvernatorul unei scoli din Kent, care s-a opus unui plan guvernamental de a introduce documentarul lui Gore in scoli, judecatorul Justice Barton a evidentiat ceea ce el a numit "noua greseli stiintifice" presarate in filmul cu pricina, informeaza "The Guardian". Desi a recunoscut ca, in linii mari, documentarul contine informatii corecte, Barton a specificat ca unele dintre aceste greseli au aparut "intr-un context alarmist si al exagerarilor" pentru a sustine viziunea fostului vicepresedinte al SUA asupra schimbarilor de climat. Greselile identificate tin in mare parte de impactul estimat al incalzirii globale, inclusiv afirmatia lui Gore ca o crestere a nivelului marii de pina la sase metri va fi cauzata de topirea gheturilor fie din vestul Antarcticii, fie din Groenlanda, in viitorul apropiat.

"An Inconvenient Truth" a fost insa bine primit de activisti si de oamenii de stiinta la momentul lansarii lui si, desi ei au punctat ca era intr-adevar presarat cu greseli, acestea erau relativ mici si nu diminuau mesajul central al filmului: incalzirea globala este o problema reala, iar oamenii au tehnologia necesara pentru a face ceva in aceasta privinta. Judecatorul britanic a decis totusi ca filmul ruleze in scoli, dar numai daca este insotit de informatii care sa echilibreze viziunea lui Al Gore si daca profesorii vor fi instruiti ca o parte dintre parerile activistului american nu sint sustinute si promovate de catre guvern.

Pe de alta parte, se asteapta ca premiul primit vineri de Al Gore sa-i insufleteasca pe simpatizantii sai, care il indeamna sa candideze din nou pentru Casa Alba, in ciuda esecului sau de acum opt ani. Acestia au strins sute de mii de dolari pentru petitii si publicitate, intr-un efort de a-l atrage din nou in cursa prezidentiala, iar grupul de sustinere intitulat "Proiectul Gore" a prins avint in ultimul timp, adunind in jur de 127.000 de semnaturi anul acesta, dintre care 10.000 doar in ultima saptamina a lunii septembrie. Totusi, activistul de Nobel a spus raspicat ca nu este interesat de fotoliul de presedinte, sustinind cu insistenta ca poate fi mult mai eficient in lupta impotriva incalzirii globale in afara politicii. Dar refuzurile sale nu au estompat entuziasmul suporterilor sai, care sint convinsi ca, de la Casa Alba, Gore ar avea credibilitatea necesara pentru a impune masuri stricte pentru incetinirea schimbarii climatului. Ceilalti candidati la presedintie, in special Hillary Clinton, i-au dezamagit pina acum pe activistii de mediu, mai arata "The Guardian".

Presedintele Comitetului Nobel pentru Pace, Ole Danbolt Mjoes, a spus ca o posibila candidatura a lui Al Gore pentru Casa Alba in 2008 nu il priveste, arata Associated Press. Totodata, Mjoes a repetat insistent ca acest premiu nu a tintit spre administratia Bush si pozitia ei privind incalzirea globala. Ziua de luni va anunta si cistigatorul Nobelului pentru Economie, ultimul pe lista.

Trailerul productiei de Oscar al lui Al Gore, "An Inconvenient Truth"

Al Gore, vorbind despre filmul sau