Evreii din Romania au un nou sef-rabin: Sorin Rosen. Tinar, „pamintean", adica de-al locului, si perfect in pas cu generatia sa.

Numirea, astazi, a unui sef-rabin in Romania ar putea lasa un gust usor dulce-amar. Sa fii capul unei comunitati religioase care a scazut in ultimele sapte decenii de la 800.000 la 10.000 de membri implica si o doza de tragism. Prezenta insa a lui Sorin Rosen in functia de sef-rabin al Romaniei estompeaza aceasta senzatie. Cel putin daca apuci sa stai de vorba cu el. E tinar, a studiat la New York, are farmec si e pus pe fapte mari. Reactiile pe care le-am primit insa de la cei care aflasera de virsta sa (28 de ani) au fost diverse, de la strimbaturi sceptice la zimbete de o superioritate maxima. „Cum sa fii rabin la virsta asta?" pareau sa intrebe toti.

Traim intr-o epoca si intr-o zona a Europei in care sa vorbesti despre „problema evreiasca" implica asumari diferite de la o tara la alta. Calificativele, pozitive ori negative, asociate urmasilor lui Moise te pot arunca in conuri de imagine la care nici nu te astepti. E greu sa vorbesti de evrei in Bucuresti, aproape imposibil in Budapesta si chiar neindicat in Varsovia. In functie de cit antisemitism domina memoria acestor societati.

Ceea ce pot spune despre gestul numirii lui Sorin Rosen, dupa realizarea interviului cu el, este ca dovedeste un curaj comunitar deosebit. Unii ar putea spune nesabuit. Nu cred ca e cazul. In primul rind, pentru ca in spatele acestei decizii sta actualul Mare Rabin al Romaniei, Menachem Hacohen, un om cu o experienta de viata care a ars deja toate teribilitatile. Si nu te joci in chestiuni de genul acesta. La urma urmei, pare sa ne transmita si istoria, nu tot ce e rabin e barbos, in virsta si prea intelept. Bunaoara, Alexandru Shafran a ajuns sef-rabin la 29 de ani, fiind unul dintre spiritele mari ale istoriei recente.

„Noi nu am mai avut rabin pamintean in Romania, dupa Moses Rosen, si atunci, aparitia tinarului Sorin Rosen este pentru noi un semn foarte bun de la Dumnezeu", ne-a declarat presedintele Comunitatii Evreiesti din Romania, Aurel Weiner. Nu stiu daca e sau nu mina Domnului aici, stiu insa ca e o pilda pe care istoria „risca" sa o consemneze in viitor. Sorin Rosen ar putea fi solutia optima, suflul de tinerete potrivit pentru o comunitate care pare a fi la sfirsitul puterilor. Dincolo de trecutul dramatic al credinciosilor pe care-i reprezinta, noul sef-rabin declara ca are ca prioritate construirea unei identitati comunitare vii, dinamice. Mazeltov!