Comitetul Nobel a ales sa recompenseze "povestitoarea epica a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si forta vizionara analizeaza o civilizatie divizata", a indicat intr-un comunicat Academia suedeza.

Doris Lessing va implini 88 de ani pe 22 octombrie. Ea a devenit cea mai batrana persoana care a fost vreodata premiata cu Nobelul pentru literatura de la Theodor Mommsen, la 85 de ani, in 1902.

Fictiunea lui Lessing este, de obicei, impartita pe trei etape: comunista (1944 - 1956), cand a scris despre probleme sociale, la care s-a intors in 1985 cu "The Good Terrorist", psihologica (1956 -1969) si sufista, cu nuanta SF, in seria "Canopus", care nu a fost prea mult pe placul criticilor.

Doris Lessing a fost publicata in Romania: "O coborare in Infern" (1986) si "Povesti americane" (1989).

Anul trecut, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului turc Orhan Pamuk.

Nobelul pentru medicina a fost decernat, luni, cercetatorilor americani Mario Capecchi si Oliver Smithies si britanic Martin Evans, pentru descoperirile lor in domeniul celulelor susa.

Premiul Nobel pentru fizica a fost decernat, marti, cercetatorilor francez Albert Fert si german, Peter Grünberg, pentru descoperirile lor in domeniul magnetorezistentei gigantice.

Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit, miercuri, cercetatorului german Gerhard Ertl pentru lucrarile sale in domeniul chimiei suprafetelor, care au avut aplicatii industriale.Mediafax