Omul de stiinta german Gerhard Ertl a castigat Premiul Nobel pentru Chimie 2007, pentru studiile sale privind procesele chimice desfasurate pe suprafetele solide, a anuntat miercuri Comitetul Nobel, la Academia Regala de Stiinte a Suediei.

Omul de stiinta german Gerhard Ertl a castigat Premiul Nobel pentru Chimie 2007, pentru studiile sale privind procesele chimice desfasurate pe suprafetele solide, a anuntat miercuri Comitetul Nobel, la Academia Regala de Stiinte a Suediei.

Potrivit Reuters si Associated Press, premiul conferit cercetatorului german consta in 10 milioane de coroane suedeze (1,54 de milioane de dolari).

Incepand cu primul premiu, acordat in 1901 lui Jacobus H. Vana€™t Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice si a presiunii osmotice in solutii, Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizarile stiintifice care au dus la o mai buna intelegere a proceselor chimice si a bazelor moleculare si care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate pana in prezent.

Anul trecut americanul Roger D. Kornberg a obtinut Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea felului in care informatiile stocate in gene sunt copiate si transferate sectiunilor din celule responsabile cu producerea proteinelor.

Anuntarea laureatilor Premiilor Nobel pentru anul in curs se face in anumite zile, de obicei la inceputul lunii octombrie, dupa ce Institutele pentru acordarea Premiilor Nobel au intocmi lista candidatilor eligibili dintre numele recomandate de Comitetul Nobel. Consilierii Comitetului si alti experti redacteaza rapoarte detaliate despre fiecare candidat, pe baza carora Comitetul urmeaza sa delibereze. Dupa ce este votat castigatorul Premiului Nobel este anuntat intr-o conferinta de presa.

Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se va desfasura la 10 decembrie a.c., la Concert Hall, in capitala suedeza, Stockholm, in ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului lor, Alfred Nobel (1896). Ceremonia este urmata de un dineu de gala organizat la sediul primariei din Stockholm, la care vor participa familia regala, membri ai guvernului si aproximativ 1.300 de invitati.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei le va inmana laureatilor o diploma, o medalie si Premiul Nobel, in valorare de 10 milioane de coroane suedeze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin