Premierul stabileste o premiera a ultimilor ani. Motivele sint mai putin importante.

Populist sau nu, electoral sau nu, bugetul pe 2008 stabileste, dupa multi ani, o echitate sociala: bugetul asigurarilor sociale va fi echilibrat. Adica nu va mai fi excedentar, asa cum s-a tot intimplat in ultimii ani.

Pentru un stat, mai rau decit sa nu aiba bani este sa nu-i poata cheltui. Mai rau pentru ca aceasta impotenta se manifesta in cazul banilor luati direct din buzunarele contribuabilului. Guvernul a evitat tot timpul acest lucru, la nivelul bugetului consolidat, iar asta s-a vazut cel mai bine anul trecut: in decembrie s-au aruncat mai mult de un miliard de euro, iar excedentul bugetului consolidat s-a transformat in deficit la sfirsitul anului. Defalcat, pe unde era bugetul excedentar? Normal, la capitolul asigurari sociale.

Nu-i vorba, primarii care au primit halci din miliardul de euro aveau nevoie de bani, dar pentru asta exista buget de stat si bugete locale. Bugetul asigurarilor sociale este pentru plata pensiilor si a ajutoarelor sociale, iar daca el este excedentar, asta inseamna doua lucruri: fie noi platim prea mult in fiecare luna, fie pensionarii primesc prea putin in fiecare luna.

Dupa primele noua luni din 2007, bugetul asigurarilor sociale este in continuare pe excedent: 931 de milioane de lei. Fie pentru a convinge acum parlamentarii de stinga sa-i treaca legea bugetului, fie pentru a avea cu ce-i persuada pe romani sa puna stampila pe sageata la anul, Tariceanu mareste pensiile si, coroborat cu reducerea cu 2% a veniturilor (transferul catre fondurile de pensii private), tinteste acel zero excedent echitabil. Poate a calculat bine, poate nu; se stie ca greselile de aritmetica se platesc scump in politica.

Principial insa, mi se pare o abordare corecta, desi contribuitorii la bugetul de asigurari sociale se vor grabi probabil sa ma contrazica, argumentind ca nu era momentul unei cresteri atit de consistente a pensiilor. Neprincipial, daca va fi premier si in 2008, Tariceanu va avea parte de o provocare: daca, pe ansamblu, deficitele bugetelor o vor lua razna impinse de campania electorala, nu mai are la dispozitie excedentul din fondul asigurarilor sociale pentru a drege treaba.