Furios ca n-a reusit sa dea jos Guvernul Tariceanu, Traian Basescu s-a razbunat pe o jurnalista care l-a intrebat cand va face declaratii pe tema motiunii de cenzura. Si l-a intrebat elegant, nu poate invoca falsul argument al hartuielii.
"Vin
Furios ca n-a reusit sa dea jos Guvernul Tariceanu, Traian Basescu s-a razbunat pe o jurnalista care l-a intrebat cand va face declaratii pe tema motiunii de cenzura. Si l-a intrebat elegant, nu poate invoca falsul argument al hartuielii.
"Vin direct la tine in birou sa o facem". Din pacate, cei din jurul presedintelui macho, chiar si unii ziaristi, au ras ca prostii. Verticalitatea si cavalerismul le-ar fi impus sa o apere pe Sorina Matei si sa-i intoarca spatele marlanului. Chiar nu s-a gasit nici un coleg de breasla sa-l puna la punct?
Sorina Matei este, probabil, cel mai bun reporter politic de televiziune si o fata rafinata. Este o jurnalista cu experienta, foarte determinata sa afle tot - si afla tot, chiar si din culise. Are o investigatie tenace, dar subtila. Informatia ei e substantiala si frumos prezentata, asa cum pot constata telespectatorii Antenei 3. Televiziune pe care presedintele Basescu isi varsa umorile.
In asemenea situatie, se impunea o atitudine ferma. Realitatea e insa ca unii chiar s-au amuzat. Iar liderii de opinie ai societatii civile au tacut chitic. Ti-a placut, Sorin Iliesiu? Daca in locul Sorinei era fiica ta, tot asa taceai? Sau indignarea la GDS nu e oportuna decat fata de "mai, animalule"?! Cel putin, domnul Iliescu a fost mereu elegant cu jurnalistele. Pe mine era extrem de suparat cand, cunoscandu-ma la o conferinta de presa din 1990, s-a mirat invocand tineretea si aspectul fizic ca argument ca n-ar trebui sa fiu "asa de rea". Asta inseamna sa ai clasa politica.
Dar nu inseamna ca nu l-am criticat in continuare. Dimpotriva. Insa oricat de suparat ar fi pe mine si, evident, pe multi alti publicisti, nu l-am auzit pe Ion Iliescu sa foloseasca expresii de bord. De fapt, nici un demnitar nu s-a comportat in asemenea hal ca Traian Basescu. In afara de Gigi Becali, dar el nu e demnitar. Presedintele Emil Constantinescu a fost mereu un domn, el niciodata nu si-a permis macar sa foloseasca persoana a doua singular cu nici un jurnalist sau jurnalista, chiar daca junior. Politetea il defineste.
Si la ce ii foloseste? Este intrebarea ranjita pe care si-o pun adeptii controlului asupra plebei prin flatarea apucaturilor primitive. Demnitarul PD, Radu Berceanu, a spus ca atitudinea presedintelui i s-a parut normala. Tot normala i se parea marlania, daca in locul Sorinei era nevasta-sa? Daca seful statului se ia de fete si femei cu "mai, pasarica" si "vin s-o facem", Romania devine bordelul dreptului comun. I-ar placea presedintelui Basescu sa se ia cineva asa de doamna Maria Basescu sau de fiicele sale? Ce i-ar face derbedeului?
Cum e posibila asemenea atitudine la un sef de stat? Si, mai ales, tolerarea ei. Daca presedintele SUA si-ar permite sa-i spuna unei jurnaliste, "Hey pussy, are you busy?", ar zbura din functie. Toata societatea americana l-ar blama. La noi, insa, fie se rade grobian la glumele proaste ale presedintelui Basescu, fie se tace complice sau, cu lasitate, fie chiar se justifica agresiunea, cum in mod jenant au facut Traian Ungureanu si Andreea Pora in cazul Andreea Pana. Ceea ce favorizeaza marlania. Asemenea sustinatori l-au incurajat pe presedintele Basescu sa-si inchipuie ca isi poate permite orice, cu oricine. Pana cand?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.