Doi americani si un britanic au primit Premiul Nobel pentru Medicina, dupa ce au dezvoltat o tehnica de reproducere la soareci a bolilor specifice omului.

Cercetatorii Mario Capecchi, Oliver Smithies si Briton Martin Evans au manipulat genetic celulele-susa embrionare ale micilor rozatoare. Comitetul Nobel a caracterizat munca lor drept „o tehnologie deosebit de puternica", roadele ei fiind culese de aproape toate domeniile biomedicinei, in cautarea de noi terapii. Cei trei cercetatori au adus, prin tehnica lor, noi perspective in examinarea unor maladii, precum cancerul sau cele ale inimii, si au imbogatit intelegerea modului in care oamenii sanatosi sint loviti de boala. Totodata, descoperirile lor au aruncat lumina asupra procesului de imbatrinire, dar si a felului in care embrionii se dezvolta inauntrul pintecului si pot fi folosite pentru a studia aproape fiecare aspect al psihologiei mamiferelor.

Tehnica genetica numita „knock-out", constind in neutralizarea genelor, le-a adus cercetatorilor un cec de un milion de euro, bani impartiti in mod egal si inminati de insusi regele Suediei. Procedeul permite oamenilor de stiinta sa „reduca la tacere" anumite gene, apoi sa monitorizeze efectul, construind o imagine a evolutiei bolii. Pina acum au fost neutralizate mai mult de 10.000 de gene din organismul soarecelui, in jur de jumatate din totalul lor, celelalte fiind preconizate sa impartaseasca aceeasi soarta in curind. Drept rezultat, mai mult de 500 de tipuri de dereglari specifice oamenilor au fost transplantate la soareci, printre care boli cardiovasculare si neurodegenerative, diabet si cancer.

Fiecare dintre cei trei cercetatori laureati acum au folosit tehnica in slujba unor descoperiri semnificative. Capecchi, profesor de genetica umana si de biologie la Universitatea din Utah, originar din Italia, s-a sprijinit pe noua tehnologie pentru a descoperi rolul genelor implicate in dezvoltarea organelor, iar Sir Martin Evans, de la Universitatea din Cardiff, s-a specializat in afectiunea congenitala numita fibroza chistica (caracterizata printr-o perturbare a glandelor exocrine).

La rindul sau, Smithies, profesor de patologie si medicina la Universitatea Carolina de Nord, a dezvoltat modele de afectiuni obisnuite intilnite la soareci, cum ar fi tensiunea ridicata si arterele ingrosate.

Laureatii la Premiul Nobel pentru Medicina, din 1997 pina in prezent, pe www.cotidianul.ro/select