Evolutia viitoare a costurilor la creditare se pare ca va intra pe o panta ascendenta, odata cu deprecierea leului, dar si a cresterii costurilor pe pietele externe, unde criza declansata de fondurile de credit ipotecar americane isi mentine inca efe
Evolutia viitoare a costurilor la creditare se pare ca va intra pe o panta ascendenta, odata cu deprecierea leului, dar si a cresterii costurilor pe pietele externe, unde criza declansata de fondurile de credit ipotecar americane isi mentine inca efectele.
Pe acest fond, bancile din zona euro si-au inasprit daja standardele pentru obtinerea imprumuturilor si par pregatite sa le inaspreasca si mai mult in urmatoarele luni, conform unui studiu realizat de Banca Centrala Europeana. In acesta situatie pentru bancile locale cu un capital strain le va fi tot mai greu sa se alimenteze de la institutiile-mama.
Pe de alta parte, mentinerea de catre BNR a nivelului rezervelor minime obligatorii, la 20% pentru cele in lei si 40% pentru cele in valuta, vor alimenta suplimentar costul creditarii.
Conform estimarilor BNR, creditul neguvernamental va reprezenta la sfarsitul acestui an ceva mai mult de 34% din produsul intern brut (PIB), care este estimat la 118 miliarde de euro. Aceasta inseamna ca soldul creditului acordat sectorului privat ar ajunge la 40,1 miliarde de euro. In acest sens, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, declara recent ca "intermedierea financiara a crescut considerabil in ultimii ani. Proiectia noastra arata ca soldul creditului neguvernamental va ajunge la 34,3% din PIB la sfarsitul acestui an, fata de 27% in 2006 si 16,6% in 2004". Creditele contractate de populatie au reprezentat in august 47% din totalul creditului neguvernamental.
Chiar daca la ultima intalnire a C.A. al BNR s-a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 7%, nivel stabil de la sfarsitul lunii iunie, au aparut tot mai multe semnale ca vom asista la o crestere a acesteia, implicit cea a dobanzilor la credite, ceea ce inseamna ca va trebui sa scoatem din buzunar mai multi lei pentru a le achita.
Doar cresterea concurentei intre banci ar putea determina o reducere a costurilor cu dobanzile si comisioanele. Pana atunci Banca Transilvania a anuntat ca creditele sale in lei sunt mai scumpe cu peste un punct procentual, iar VolksBank a anuntat la randul sau o majorare retroactiva a dobanzilor la creditele in euro de 1,5 puncte procentuale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.