Guvernul Cubei a organizat ieri o mare adunare pentru a comemora 40 de ani de la moartea lui Che Guevara. Liderul revolutionar latino-american a fost capturat acum 40 de ani, dupa ce esuase in tentativa de a raspandi revolutia comunista in Bolivia
Guvernul Cubei a organizat ieri o mare adunare pentru a comemora 40 de ani de la moartea lui Che Guevara. Liderul revolutionar latino-american a fost capturat acum 40 de ani, dupa ce esuase in tentativa de a raspandi revolutia comunista in Bolivia. A fost prins in jungla de unitati ale armatei boliviene, care fusesera instruite de agenti CIA in tehnici de contra-informatii. Felix Rodriguez (foto), cubanez de origine, a fost unul dintre acesti agenti CIA. El l-a interogat atunci pe Che Guevara si in final a transmis soldatilor bolivieni ordinul de a-l executa.
Corespondentul BBC Will Grant l-a cautat pe Felix Rodriguez la locuinta lui din Miami si l-a intrebat cum l-au gasit pe Che Guevara. Acesta a povestit cum "la 7 octombrie 1967, unitatea de informatii a aflat de la un taran ca se auzeau voci dintr-un loc unde nu ar fi trebuit sa se afle nimeni. Unitatea de 200 de oameni, comandata de capitanul Gary Prado, a incercuit zona si in dimineata de opt octombrie l-au gasit. Che Guevara era ranit la piciorul drept. Cand i-a vazut pe soldati primul lucru pe care l-a spus a fost <<Nu trageti, eu sunt Che. Sunt mai valoros pentru voi viu decat mort.>> Atunci soldatii l-au luat si l-au inchis in cladirea unei scoli. Imi amintesc de faptul ca atunci cand l-am vazut, in zdrente, mi-am amintit chipul lui din imaginile cu vizite la Moscova, sau in China, la Mao Tze Dun. Pe atunci in uniforma, acum aratand ca un cersetor - in zdrente, fara ghete - doar cu niste bucati de piele - si vazandu-l asa mi-a parut rau de el... ca fiinta umana", a spus Felix Rodriguez. Agentul CIA a mai povestit de asemenea ca decizia de executie a lui Che Guevara a fost luata de "inaltul comandament bolivian. Mi-a fost transmisa mie prin telefon. Cand am raspuns mi s-a dat codul 500-600. 500 era codul pentru Che, 700 insemna viu, iar 600 insemna mort. Le-am cerut sa confirme - nu se auzea prea bine - si au spus din nou 500-600. Apoi i-am comunicat colonelului Sentano ordinul comandamentului bolivian. Dar i-am spus ca ordinul de la guvernul meu este sa fie pastrat in viata si ca avem la dispozitie un elicopter si avion pentru a-l duce in Panama, ca sa fie interogat. Dar el mi-a spus: <<Felix, am colaborat bine cu voi si va suntem recunoscatori. Dar acesta este ordinul comandantului nostru suprem. Iti cer cuvantul de onoare ca la ora doua dupa amiaza imi vei aduce cadavrul lui Che>>. Atunci eu l-am rugat sa incerce sa convinga conducerea boliviana sa-si schimbe decizia, deoarece era foarte important sa fie mentinut in viata Che. Daca nu... i-am dat cuvantul de onoare ca ii voi aduce trupul lui Che. Ne-am imbratisat si el a plecat. Dupa aceea m-am dus in camera si i-am spus <<comandante Guevara, am incercat tot ce am putut dar acesta e ordinul inaltului comandament bolivian>>. A inteles perfect. S-a facut alb ca varul, n-am mai vazut pe nimeni asa, dar a spus - <<E mai bine asa. N-ar fi trebuit niciodata sa ma las prins de viu>>. Era unu dupa masa. si apoi intre 13.20 - 13.30 am auzit salva", povesteste fostul agent CIA Felix Rodriguez.
Intrebat daca Che Guevara, care era pe atunci ministru in Guvernul cubanez, nu ar fi trebuit sa fie lasat in viata pentru a avea parte de un proces, agentul CIA a raspuns ca "eram ingrijorat atunci, fiindca instructiunile mele erau sa il tin in viata. Dar acum cred ca asa a fost mai bine. El era sigur ca ar fi fost eliberat, si s-ar fi dus in alta tara si ar fi fost noi varsari de sange in America Latina din cauza lui. Chiar dupa ce am primit de la conducerea boliviana ordinul de executie, m-am gandit sa tai linia telefonica si sa-i spun pilotului elicopterului ca am primit ordin sa-l duc viu. Dar tot atunci m-am gandit ce s-a intamplat cand Fidel Castro a fost eliberat din inchisoare si ce s-a intamplat poporului cubanez dupa aceea - peste doua milioane de oameni in exil, mii de oameni morti incercand sa-si obtina libertatea, oameni executati de Castro - si foamete. Aceasta, spune Felix Rodriguez, e mostenirea lui Che Guevara si Fidel Castro". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.